Przepis na placki z jabłkami i płatkami owsianymi nadaje się nie tylko na obiad, podwieczorek czy deser, ale także na śniadanie, jako smaczna odmiana dla tradycyjnej owsianki. Możecie je podać zarówno jeszcze na ciepło, z jogurtem czy śmietaną, jak i na zimno, posypane cukrem pudrem lub z rodzynkami. Są jednak tak słodkie, że nie wymagają dodatkowego cukru. Do przygotowania placków owsianych z jabłkiem użyjcie słodkich, deserowych odmian, takich jak np. delikates, ligol, golden delicious czy rubin, jonatan i gala. 

Placki owsiane z jabłkiem - przepis podstawowy

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jabłka
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 30 ml wody 

Opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, łyżka miodu lub innego płynnego słodzidła (można je pominąć). 

Sposób przygotowania:

  1. Zblendujcie płatki owsiane (nie na pył, w masie powinny zostać większe kawałeczki płatków);
  2. Posiekajcie orzechy na mniejsze kawałeczki i wrzućcie je do płatków;
  3. Pokrójcie 1 jabłko na cząstki, usuńcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie na drobne kawałki;
  4. Wrzućcie cząstki jabłka do kielicha blendera, dodajcie wodę i zmiksujcie na gładką masę;
  5. Posiekajcie drobno drugie jabłko, dodajcie je do płatków z orzechami, dolejcie ekstrakt i miód, jeśli potrzebujecie;
  6. Dodajcie do płatków i orzechów zblendowane jabłko;
  7. Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki na placki;
  8. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzejcie piekarnik do 200 st. C;
  9. Wyłóżcie po 1 łyżce masy na placki na papier, spłaszczcie lekko i uformujcie placki. Placki nie powinny się stykać;
  10. Pieczcie przez ok. 30 minut w temp. 200 st. C. 

Owsiane placki z jabłkami w innych wersjach

Z masy na placuszki możecie też uformować grubsze batoniki i częstować się nimi, gdy na szybko potrzebujecie energii. Z masy na placki owsiane z jabłkiem możecie też zrobić udawane mini "jabłeczniki". Wystarczy, że dodacie do niej łyżeczkę cynamonu. Placki z jabłkami i płatkami owsianymi lubią poza tym kardamon. Przyjmą też chętnie porcję kakao (zmienią wtedy kolor na apetyczny brąz) oraz rodzynki i pokrojone drobno bakalie, np. suszone morele lub figi.

Możecie też poeksperymentować z przepisem nieco bardziej i zamiast kroić do nich jabłko, zetrzeć na drobnych oczkach marchewkę i odcisnąć ją z nadmiaru wody przed dodaniem do reszty masy. Do marchewkowej masy świetnie pasuje przyprawa do piernika - takie placki owsiane będą przypominać nieco klasyczne ciasto marchewkowe