Przepis na placki z jabłkami i płatkami owsianymi nadaje się nie tylko na obiad, podwieczorek czy deser, ale także na śniadanie, jako smaczna odmiana dla tradycyjnej owsianki. Możecie je podać zarówno jeszcze na ciepło, z jogurtem czy śmietaną, jak i na zimno, posypane cukrem pudrem lub z rodzynkami. Są jednak tak słodkie, że nie wymagają dodatkowego cukru. Do przygotowania placków owsianych z jabłkiem użyjcie słodkich, deserowych odmian, takich jak np. delikates, ligol, golden delicious czy rubin, jonatan i gala.
Placki owsiane z jabłkiem - przepis podstawowy
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 jabłka
- 50 g dowolnych orzechów
- 30 ml wody
Opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, łyżka miodu lub innego płynnego słodzidła (można je pominąć).
Sposób przygotowania:
- Zblendujcie płatki owsiane (nie na pył, w masie powinny zostać większe kawałeczki płatków);
- Posiekajcie orzechy na mniejsze kawałeczki i wrzućcie je do płatków;
- Pokrójcie 1 jabłko na cząstki, usuńcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie na drobne kawałki;
- Wrzućcie cząstki jabłka do kielicha blendera, dodajcie wodę i zmiksujcie na gładką masę;
- Posiekajcie drobno drugie jabłko, dodajcie je do płatków z orzechami, dolejcie ekstrakt i miód, jeśli potrzebujecie;
- Dodajcie do płatków i orzechów zblendowane jabłko;
- Wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki na placki;
- Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzejcie piekarnik do 200 st. C;
- Wyłóżcie po 1 łyżce masy na placki na papier, spłaszczcie lekko i uformujcie placki. Placki nie powinny się stykać;
- Pieczcie przez ok. 30 minut w temp. 200 st. C.
Owsiane placki z jabłkami w innych wersjach
Z masy na placuszki możecie też uformować grubsze batoniki i częstować się nimi, gdy na szybko potrzebujecie energii. Z masy na placki owsiane z jabłkiem możecie też zrobić udawane mini "jabłeczniki". Wystarczy, że dodacie do niej łyżeczkę cynamonu. Placki z jabłkami i płatkami owsianymi lubią poza tym kardamon. Przyjmą też chętnie porcję kakao (zmienią wtedy kolor na apetyczny brąz) oraz rodzynki i pokrojone drobno bakalie, np. suszone morele lub figi.
Możecie też poeksperymentować z przepisem nieco bardziej i zamiast kroić do nich jabłko, zetrzeć na drobnych oczkach marchewkę i odcisnąć ją z nadmiaru wody przed dodaniem do reszty masy. Do marchewkowej masy świetnie pasuje przyprawa do piernika - takie placki owsiane będą przypominać nieco klasyczne ciasto marchewkowe.
Komentarze