Bardzo lubię przepisy Olgi Smile.Często przeglądam jej stronę w poszukiwaniu czegoś ciekawego i zazwyczaj znajduję to, co chcę. Strona jest bardzo profesjonalnie wykonana. Ładna, przejrzysta - taka jak powinna być. Do tego wszystkiego przepisy bardzo smakowicie podane (zarówno zdjęcia jak i sama treść). Po prostu lubię to!

A teraz lubię jeszcze książkę (póki co jestem szczęśliwą posiadaczką jednej z pięciu). Po przeczytaniu krótkiego wstępu zabieram się za przeglądanie przepisów. Książka podzielona jest na trzy rozdziały, co bardzo ułatwia poszukiwania.

Na początku każdego rozdziału (a nawet nowej strony) znajdziemy kilka słów od autorki. Dowiadujemy się, że nie zawsze kochała rabarbar, że prostą i delikatną galaretkę z jabłek przygotowywała jej mama, a czarne porzeczki są wspomnieniem dzieciństwa i wakacyjnego lenistwa.

Po tych krótkich wstępach płynnie przechodzimy do przepisów. Na każdej stronie inna propozycja. Co mnie zaskoczyło, to ilość przepisów (w sumie jest ich 150). Myślałam, że każda strona to tylko jeden przepis, ale nic bardziej mylnego. Obok pięknych i dużych zdjęć znajdujemy co najmniej 2 przepisy powiązane tematycznie z przepisem wiodącym. I tak zaczynając od tradycyjnych truskawek: przepis główny - domowy dżem z truskawek, a do tego - dżem z truskawek i rabarbaru oraz dżem borówkowy z truskawkami. I tak na każdej stronie!

Pierwszy rozdział to przepisy z owoców. Wszystko to, czego potrzebujemy do zapełnienia naszej domowej spiżarni. Wspomniane wcześniej truskawki, przetwory z jabłek, gruszek, cytrusów, śliwek, porzeczek i wszystkich innych owoców sezonowych. I nie są to zwyczajne dżemy. Znajdziemy tutaj słoiczki ze słodkimi przetworami, ale również wiele dodatków do mięs. Moimi faworytami są: dżem z suszonych moreli i gruszek, cytryny w syropie do ciast i herbaty, dżem z żółtych czereśni z migdałami oraz śliwki marynowane.

Przetwory z warzyw to kolejny rozdział. No i oczywiście mamy tutaj pulpę pomidorową ale też kiszone pomidory! Cuda z papryki, ogórków a nawet zielonych pomidorów! Jest też marmolada cebulowa, marmolada marchwiowa z cytryną i imbirem, konfitura buraczana z cytrusów i wiele, wiele innych.

Plusy i minusy? Minus tylko jeden - cena 29,90zł (książka nie jest ogromna, żeby nie powiedzieć, że jest niewielka). Plusy - wszystko pozostałe jest idealne! I tyle.

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona książką i jeżeli tylko znajdę pozostałe tytuły - od razu kupuję! Właśnie! Największy wybór w sieci, mały problem z dostępem do wszystkich książek autorki w księgarniach. Ja swoją znalazłam w taniej książce.

Przetwory - domowe receptury przez cały rok, Olga Smile, 2011, oprawa twarda, 125 stron, cena 29,90zł (można znaleźć taniej)

 

Zobacz galerię przetwory na zimę.