Kiedy odporność spada, sok z malin jest jednym z naturalnych sposobów jej podniesienia i uchronienia się przed przeziębieniami. A wszystko to za sprawą malin i ich prozdrowotnych właściwości. Owoce te bogate są w witaminę C, tak ważną w budowaniu odporności organizmu. Są też źródłem przeciwutleniaczy, które walczą ze starzeniem się organizmu, chorobami serca, nadciśnieniem i nowotworami. Co ciekawe, w malinach znajdują się też substancje podobne do składników zawartych w aspirynie, dzięki czemu działają przeciwzapalnie i obniżają gorączkę. Witaminy z grupy B, witamina E, potas, magnez, żelazo to inne wartościowe składniki, które znajdziemy w tych owocach.

 

Warto więc wykorzystać świeże owoce, przygotowując z nich przetwory na zimę, które wspomogą nasz organizm w walce z chorobami. My polecamy sok z malin, który można podawać na wiele sposobów, ciesząc się smakiem owoców i dostarczając organizmowi wartościowych substancji.

 

Sok z malin - przygotowanie

Przygotowanie takiego soku jest niezwykle proste, jeśli robimy inne przetwory, warto postać w kuchni chwilę dłużej i przygotować choć kilka buteleczek tego specyfiku. Potrzebujemy tylko świeżych owoców oraz cukru. Ilość cukru może się wahać, zależnie od tego, jak słodki sok chcemy zrobić. Na kilogram owoców daje się zazwyczaj około ½ kilo cukru. Maliny należy zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, aż owoce puszczą sok. Następnie przekładamy wszystko do garnka, gotujemy, mieszając, by rozpuścił się cukier, a owoce rozpadły. Następnie przelewamy sok przez sito, by pozbyć się pestek i wlewamy do butelek lub słoików. Pasteryzujemy.

Sok z malin doskonale nadaje się jako dodatek do gorącej herbaty, ale sprawdzi się także w deserach – na przykład ryżu na mleku, jako dodatek do budyniu, śniadaniowej owsianki czy polania lodów.

 

Szukasz wiecej pomysłów na maliny? W końcu z tych owoców mozna zrobić nie tylko sok, ale i:

ciasto z malinami

deser z malinami