Co pezychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o gastronomii prosto z Chile? Przede wszystkim wino, choć wiadomo, że towarzyszyć powinno mu coś do przekąszenia.

Na kuchnię chilijską, jaką znamy obecnie, wpływ miała konkwista i hiszpańskie panowanie w Ameryce Południowej. Jednym z popularniejszych dań są empanadas, czyli małe pierożki, choć „przyznaje” się do nich wiele krajów południowoamerykańskich.

Podobnie jak w krajach sąsiednich, nie brakuje dań jednogarnkowych bazujących na fasoli, mięsie, soczewicy czy dyni. Często też mieszkańcy Chile zajadają się humitas – masa kukurydziana z różnymi dodatkami, zawinięta z liście kukurydzy.

Smakołyków nie brakuje, bowiem Chile obfituje w smakowite produkty – ryby i owoce morza, mięsa i egzotyczne owoce. To właśnie z nich przygotowuje się tradycyjne i przepyszne dania, które nie mogą obejść się bez kieliszka chilijskiego wina.

Poznaj dania z Chile, które przygotowali Grumko i Sblister:

Tarta z ciecierzycą i boczkiem

Winogrona w aromatycznym sosie

Soczewica i ryż z chorizo

Kurczak w musztardowym kremie

Ryba a la pizza

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata.