Szpinak ma ogromny potencjał. Można wykorzystać go do wielu dań, na ciepło i na zimno: a zatem można tworzyć z niego dania obiadowe, dania do pracy, przekąski. Nadaje się do potraw wegetariańskich i jako dodatek do mięs. Warto potraktować go podobnie jak rukolę i roszponkę, tworząc z niego intrygujące sałatki.

Jak przygotować szpinak?

Szpinak lubiany w towarzystwie truskawek i sosu na bazie balsamico. Pasują do niego także inne owoce – mandarynki, ananas czy maliny. Ciekawym dodatkiem, nie tylko smakowym, ale i kolorystycznym jest także awokado.

Innym sprawdzonym sałatkowym połączeniem jest szpinak z serem. Ser kozi czy ser feta lub ser pleśniowy (np. brie) to ciekawe połączenie.  Szpinak z serem tworzą np. znakomity farsz do naleśników. To połączenie sprawdza się także jeśli chodzi o sałatki. A jeśli wolicie coś bardziej treściwego, coś co nada się na danie obiadowe, to grillowana makaron ze szpinakiem i kurczakiem, w towarzystwie pomidorków, świeżych czy suszonych to kolejny strzał w dziesiątkę.

Jak zachęcić dzieci do szpinaku?

Szpinak można "przemycić" np. w daniach na ciepło. Posiekany drobno, dodany do masy na kopytka czy kluseczki sprawi, że danie zaprezentuje się dużo ciekawiej niż zazwyczaj.

Szpinak może także stanowić świetny farsz do pierogów. Np. pierogi z farszem szpinakowo-bobowym to wspaniały pomysł na danie na letni obiad w ogrodzie.  Idąc dalej możemy dodać listki szpinaku do sajgonek  lub odmienić nudną trochę lasagne.

Pomysłów na przepisy ze szpinakiem jest wiele, wszystko zleży od naszej inwencji i pomysłowości.

Jeśli chcecie przygotować smaczne danie, zainspirujcie się przepisami naszych Użytkowników:

Greenburger ze szpinakiem