Tak naprawdę to nie ma nic prostszego niż przepis na tartę. Tarta to idealny deser, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a za to nie mamy ochoty, by budować wielowarstwowe ciasta z kremem i dodatkami. Tarta ma to wszystko, a za to przygotowuje się łatwo i szybko.  A jakby tego było mało, tarta w wersji wytrawnej to także pomysł na wyśmienity obiad. Zobacz, w jaki sposób możesz skomponować własny przepis na tartę.

Przepis na tartę – ciasto

Najważniejsze jest to, żeby nasze ciasto na tartę zanadto nie wyrosło, bo w końcu nie robimy biszkopta. Dlatego podstawą tarty jest często ciasto francuskie, które ma to do siebie, że pozostaje dość płaskie. Trochę inaczej sprawa ma się z ciastem kruchym – ale i tu możemy sobie łatwo poradzić. Po pierwsze, wyrabiając ciasto, nie dodajemy do niego proszku do pieczenia. Po drugie, w trakcie pieczenia możemy obciążyć je grochem lub fasolą – wówczas pozostanie w takiej formie, jakiej sobie życzymy. Trochę inaczej sprawa ma się z ciastem drożdżowym, bo nie dość, że drożdże są substancją kapryśną, to jeszcze bardzo trzeba przy nich pilnować proporcji. Ale i to zagadnienie da się rozwiązać, co udowodni Ci przepis na tartę drożdżową.

Więcej na temat ciasta na tartę możesz przeczytać w artykule na ten temat, znajdziesz tam też przepis na tartę – zarówno na kruchym, jak i na francuskim i drożdżowym cieście. 

Przepis na tartę – tarta z owocami

Kiedy już zdecydujemy się, jakie ciasto wybrać, pozostaje nam już tylko kremowo-owocowa kompozycja. Największą chyba popularnością cieszy się tarta cytrynowa, zwłaszcza z bezami. Z mąki, cukru, masła i odrobiny wody zagniatamy ciasto. Masę cytrynową przygotowujemy z soku z cytryny, cukru, żółtek, jajek, mąki i masła, a z kolei bezy z białek i cukru.

Sok z cytryny wlewamy do garnka dodajemy część cukru, zestawiamy z ognia. Do pozostałego cukru wsypujemy mąkę , pojedynczo wbijamy jajka i dodajemy żółtka, cały czas mieszamy. Do masy jajecznej wlewamy 2 łyżki soku cytrynowego, mieszamy. Sok z cytryny ponownie stawiamy na wolny ogień, doprowadzamy do wrzenia i wolnym strumieniem wlewamy masę jajeczną, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy masło, mieszamy tak aby powstała gładka masa. Krem wylewamy na upieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki. Ubijamy pianę z białek na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Pianę wylewany na papier do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na 15-20 minut. Ostygniętą beze układamy na wierzch ciasta.

Jaki jeszcze przepis na tartę możemy Ci podać? Równie popularna co tarta cytrynowa, jest tarta truskawkowa. Poza tym wspaniale smakują też tarta z malinami, z gruszkami, doskonała jest też tarta z morelami. Właściwie – nie ma niedobrej tarty.

Przepis na tartę – forma do ciasta

Aby przygotować tartę wystarczy korzystać z tradycyjnej tortownicy. Zdecydowanie przyda się taka o powlekanym wnętrzu. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać, a tarta po wystudzeniu będzie łatwa do wyjęcia z formy. Warto również sięgać po okrągłe formy z wyjmowanym dnem. One również ułatwiają umieszczenie ciasta na paterze po ostudzeniu. Ciekawym rozwiązaniem do przygotowywania tarty jest użycie szklanej formy. Szkło równomiernie rozprowadza ciepło piekarnika i jest to gwarancja udanego wypieku. Poza tym szkło wygląda bardzo atrakcyjnie i ładnie eksponuje wypieki. Dodatkowo przyda się kratka do studzenia ciasta. Jest to szczególnie ważne, aby spód ciasta stygł równomiernie co wierzch. Wtedy nie będzie ciasto się „zaparzało” po upieczeniu.

Przepis na tartę – tarta wytrawna

Jednak nie tylko w deserach sprawdza się przepis na tartę. Również tarta jako danie obiadowe jest doskonała. Najlepsza i najbardziej znana jest, oczywiście, tarta szpinakowa, przygotowywana najczęściej na bazie kruchego ciasta (mąka pszenna i żytnia, sól, masło, żółtko, trochę wody, białko do posmarowania).

Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy w przezroczystą folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Szpinak zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i odsączamy z wody. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i na małej ilości oleju podsmażamy parę minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Następnie dodajemy pokruszony twaróg, mleko, jogurt, doprawimy solą i pieprzem na koniec wbijamy jajko. Całość dobrze mieszamy. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na przezroczystej folii w kształt koła. Jedną z nich przekładamy delikatnie do nasmarowanej tłuszczem formy, po brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach. Wykładamy farsz ze szpinaku i przykrywamy drugą częścią ciasta, nacinamy w środku. Smarujemy białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło.

Mówiąc o tartach wytrawnych, nie można też, rzecz jasna, zapominać o tartach z kurczakiem, które są świetnym i sprawdzonym pomysłem obiadowym - o czym możesz przeczytać w osobnym artykule. A jeśli potrzebny jest Ci inny pomysł na tartę wytrawną, zobacz nasze przepisy.

Przepis na tartę – pomysły

Przepis na tartę to bogactwo receptur i nieskończona ilość połączeń. Gdy chcecie znaleźć nowy przepis do wypróbowania, warto sięgnąć po książki kulinarne. W książce „Tarty na słodko i na słono. Świetne na deser i lancz” są różnorodne pomysły na tarty. Ta książka przekonuje, że są to wypieki niezwykle uniwersalne. Inspiracje przydadzą się na przyjęcia, na spotkania w gronie rodziny i na drugie śniadanie. Na imprezę można zrobić tartę ze szparagami i kozim serem, a na samotny podwieczorek tartę czekoladową. Ogrom możliwości może onieśmielić nawet doświadczonych kuchcików. Ponadto książka jest estetycznie wydana i można często po nią sięgać. 

A poza tym kuchnia ma to do siebie, że lubi eksperymenty i warto, żeby każdy stworzył własny, ulubiony przepis na tartę. Tym bardziej, że - chociaż pozornie taki sam - przepis może być za każdym razem inny. Przekonaj się o tym, zerkając, jak przepis na tartę wykorzystali nasi Użytkownicy.