Z tych trzech składników można w szybki sposób przygotować szybki obiad bazujący na cieście naleśnikowym. A sposobów  jego wykorzystania jest tysiące! Od klasycznych naleśników, po krokiety czy warzywa w cieście. I to właśnie warzywa w cieście są moim sposobem na szybkie danie na ciepło.


Największą zaletą tego dania jest to, że warzywa są dostępne o każdej porze roku i w każdym pobliskim sklepie. Zależnie od pory roku mamy pulę warzyw, któe sa tanie, a idealnie nadają się na szybki obiad w postaci warzyw w cieście. Zimą bazujemy na pieczarkach, marchewce, selerze czy pietruszce, lato natomiast daje nam tysiące możliwości wykonania tej przystawki. W cieście naleśnikowym możemy usmażyć dosłownie każde warzywo, od fasoli szparagowej po jadalne kwiaty.

Warzyw nie należy gotować, co sprawia, że to idealny pomysł na szybki odiab. Wystarczy nadać im odpowiednią wielkość fasolka szparagowa i pieczarki w cieście i wrzucić na 2 minuty do garnka z gorącą wodą (ugotowaną w czajniku), następnie przerzucić do lodowatej wody- jeśli masz lód to go dodaj do wody- im woda zimniejsza tym lepiej. Warzywa w ten sposób przyrządzane są idealnie chrupkie i smaczne.

Przykładowe sposoby porcjowania warzyw:

  • Kalafior i brokuły- różyczki
  • Marchew, pietruszka, seler- spore słupki
  • Fasola szparagowa- w całości z odciętymi końcówkami
  • Cebula- krążki
  • Pieczarki- całe
  • Kwiaty (cukinii, dyni, bzu i inne jadalne)- całe gałązki
  • Cukinia, bakłażan- plastry

Samo ciasto robi się w pięć minut i najlepiej wykonać je tuż po porcjowaniu warzyw oczekując, aż woda w czajniku się zagotuje. Sposób wykonania jest taki sam, jak na ciasto naleśnikowe wzbogacone obrokuły w cieście dodatkową porcję mąki.

Tak więc na 1 jajo dodaj pół szklanki  mleka i 2/3 szklanki mąki, dopraw solą i pieprzem.  W celu stworzenia wersji ziołowej dodaj koperek, lubczyk i pietruszkę.

Ostudzone i osuszone ręcznikiem papierowym warzywa maczaj w cieście i smaż na oleju rzepakowym na złoto. I szybki obiad gotowy!

Zobacz też inne przepisy na szybki obiad!