Szybki obiad to nie tylko makarony czy dania z woka, ale i zupy. Podstawą każdej zupy jest wywar. Najczęściej używane jego rodzaje to:

*Rosół drobiowy na kości

*Wywar warzywny

*Wywar z kostki

O ile ten ostatni polecam najmniej, wielokrotnie uratował mnie on w wielu sytuacjach. Oczywiście najlepiej jest posiadać świeży rosół drobiowy, który byłby rozwiązaniem idealnym! Jeśli chcemy przygotować zupę na szybki obiad, można wykorzystać wcześniej zamrożoną porcję rosołu. Proponuję przy okazji niedzieli zrobić nieco więcej rosołu i podzielić go na 1,5-2 litrowe porcje a następnie zamrozić w plastikowych pojemnikach.

Aby nasza zupa nie wymagała długiego stania w kuchni i była przedziwie szybkim daniem, na noc przed planowym przygotowywaniem zupy należy wstawić pojemnik z rosołem do lodówki, aby rosół się rozmroził. Jeśli o tym zapomnimy, wystarczy pojemnik na chwilę włożyć do wrzącej wody, a następnie jego zawartość wrzucić do garnka i zalać 2 cm zimnej wody i tak gotować. Zupę przygotowaną na bazie takiego mrożonego rosołu, proponuję zjeść tego samego dnia, nie zostawiać na dzień następny.

Odmian zup jest tysiące! Ostatnio modne stały się wszelakiego rodzaju zupy-krem. Aby nasze danie łąpało się do kategorii szybkiego obiadu, proponuję taką zupę wykonać z zupy;) Czyli dnia pierwszego zrobić zupę w ilości większej, a dnia następnego pozostałą po dniu poprzednim potrawę potraktować melakserem. Do tego podać wykwintne grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy i szybkie danie gotowe!

Smaków zup jest tyle, ile warzyw i jeszcze więcej.

Zachęcam też do przeczytania cyktu o sekretach dobrych zup ;)

Zobacz też inne przepisy na szybki obiad!