Te gęste sosy nadają całkiem zwyczajnym półproduktom nowej jakości. Świetnie sprawdzą sie jako dodatek do warzyw, ale w lecie mogą byc bazę szybkiego obiadu - z dodatkiem makaronu i świeżych warzyw to niego w gębie!

Odpowiedni dip musi być na tyle gęsty, aby trzymał się maczanego w nim kąska. Nie możemy dopuścić do sytuacji, w której goście poproszą o talerz ze względu na kapiący na kanapę sos. Jeśli jest to nasza kanapa to jest to szczególnie zły znak. Najprostsze dipy powstają ze śmietany, jogurtu, kefiru i dodatków takich jak:

* świeże zioła- bazylia, koperek, oregano itd.

* sery- żółte, pleśniowe, topione itd.

* warzywa- czosnek, ogórek,  papryka, kukurydza itp.

* przyprawy- papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa, kardamon itp.

* owoce- avocado, cytryna, pomarańcz, truskawki itp.

* bakalie- suszone śliwki, żurawina itp.

Oczywiście kombinacje są dowolne i dają wiele możliwości. Nie ograniczaj się do dodanie jednego składnika. Komponuj smaki i zapachy. Eksperymentuj i twórz własne małe dzieła. Takie dipy to doskonałe pomysły na proste i szybkie danie.  Do śmietany dodaj wszystkie składniki jakie ma mieć smak twój dip (np. czosnek, koperek, starte avocado) i dopraw. Jeśli jest za gęsty dodaj łyżkę jogurtu. Szukaj idealnej konsystencji i smaku.

A co jeśli jesteś uczulony na nabiał lub zwyczajnie nie lubisz jego smaku? Nic prostszego! Zagęść składniki dipu ugotowanym ziemniakiem, jedwabistości nadaj mu dodając żółtko, w razie potrzeby rozrzedź paroma kroplami oliwy i wody lub soku z cytryny.

Dipy można podać właściwie do wszystkiego. Moje propozycje to:

* smażone kawałki mięsa (kurczak, wołowina, wieprzowina i co jeszcze masz w lodówce)

* małe kotleciki mielone na wykałaczkach

* warzywa (od brokuł i fasolki szparagowej po brokuły i sałatę)

* chipsy, krakersy, grzanki, ciastka, paluszki

Nie bój się eksperymentu. Dipy to do niego idealne pole. Moją propozycją na taki eksperyment jest zielony dip ziołowo czosnkowy podany do gotowanej kukurydzy. 

Zobacz też inne przepisy na szybki obiad!