Są to przysmaki, którymi nie pogardzi ani dziecko ani dorosły. Galaretka jednak długo tężeje, wszelkie ptasie mleczka wymagają dodania żelatyny lub agaru, które nie zawsze mamy w domu. Kolorowe koktajle wymagają dokonania analizy dotyczącej gęstości płynów… Jesli przygotowujemy szybki obiad, chętnie też pewnie poznamy pomysły na szybki deser! A ja zazwyczaj na taki deserek mam ochotę już teraz! Bez ani jednej chwili zwłoki! Często macie podobne symptomy cukroholizmu? Ja bardzo, a akt oczekiwania, aż deser stężeje  doprowadza mnie do szału! Poznajcie sposób na szybkie danie po obiedzie!

Idealną alternatywą dla długotężejących warstwowych deserków na bazie żelatyny są te, które gęstnieją pod wpływem wysokiej temperatury. Mogą być owocowe, alkoholowe lub klasycznie waniliowe.  Do wyboru do koloru. Warstwy masy możesz przełożyć czym chcesz- płatkami śniadaniowymi, bakaliami czy zmiksowanymi owocami. Posyp startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi by uwieńczyć dzieło i podaj domownikom!

Czas przygotowania takiego deserku trwa tyle ile zagotowanie mleka i ubicie żółtek, a jeśli ubijasz żółtka w czasie gdy mleko się gotuje trwa parę chwil. To sprawia, że taki deser to szybkie danie, które wykonać można zawsze, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Dodatkowo przygotujesz go z tego co masz zawsze w domu czyli:

* Jajekwarstwowy deserek

* Mleka

* Mąki

* Cukru

* plus smakowe dodatki (dżem, sok, laska wanilii, likiery alkoholowe itp.)

Reszta dodatków, którymi przełożysz masę też zależy od tego co znajdziesz w swojej kuchni. Mogą to być np.:

* Konfitury

* Świeże owoce

* Bakalie

* Starta czekolada

* Płatki śniadaniowe

* Pokruszone ciastka

* Pokruszone krakersy

W celu przygotowania masy-bazy szklankę mleka zagotuj (na krem waniliowy z laską wanilii, na krem owocowy z paroma łyżkami soku), 3 żółtka ubij z 3 łyżkami cukru pod koniec dodaj 1,5 łyżki mąki. Żółtkową papkę dodaj do zagotowanego mleka i chwilę mieszając  gotuj do momentu, aż zgęstnieje.

Do pucharka nałóż 1/3 masy posyp dowolnym dodatkiem, nałóż kolejną warstwę masy i kolejną warstwwarstwowy deserekę dodatku, masę i znowu dodatek. W celu zrobienia masy w paru smakach zrób całość z laską wanilii i podziel ją na trzy części. Do jednej dodaj likier smakowy, do drugiej nieco dżemu, a trzecią pozostaw bez zmian.

Moja wersja to: masa waniliowa, musli, masa z dżemem truskawkowym, karmel, wiórki kokosowe. Smacznego tycia, bo deserek jest bardzo kaloryczny.

Zobacz też inne przepisy na szybki obiad!