Gdy tylko w moim  mieście powstał bar serwujący właśnie takie szybkie dania zachłysnęłam się bardzo. Jedzenie przyrządzane w szybki i efektowny sposób na oczach klientów traciło jednak swój urok przy pierwszym kęsie. Proponowana za nie cena nie odzwierciedlała niestety zawartości.  Opracowałam więc parę własnych receptur na stworzenie niby chińskich potraw, które podaję jako szybki obiad wtedy, kiedy nie mam czasu na stanie w kuchni.  Analizując menu tego baru doszłam do wniosku, że głównym skalnikiem jest kapusta, z której ja w moich recepturach zrezygnowałam. Używam jednak innych składników, które stanowią bazę moich szybkich dań w stylu chińskim.


Czego potrzebujemy, by przygotować szybki obiad a la chińszczyzna:

  • Marchew
  • Kalafior
  • Brokuł
  • Fasolka szparagowa
  • Grzyby mun
  • Pieczarki
  • Kiełki

Warzywa przysmaż na rozgrzanym mocno Woku na półtwardo- najlepiej pod przykryciem. Puszczą nieco wody, ale to w niczym nie przeszkadza.  Aby danie było syte nie może zabraknąć jakiegoś zapełniacza.

Dodatki do ekspresowego dania:

  • Makaron ryżowy – zalewa się go jedynie wrzątkiem- nie gotuje  
  • Ryż- wydłuża czas przygotowania potrawy o jakieś 10 min
  • Makaron z zupek chińskich- jest tani i efektownie poskręcany (również zalewa się go wrzątkiem)

Produkty te przed dodaniem do półtwardych warzyw przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku obu makaronów musisz je zalać wrzątkiem i odstawić aż zmiękną, a ryż ugotować na sypko.

Ekspresową chińską potrawę należy czymś zagęścić. Szybki na to  sposób  to  roztrzepane jajko- przyprawione  łyżką sosu sojowego. Sos taki dodaj na sam koniec gdy masz już warzywa połączone z makaronem czy ryżem. Energicznie wymieszaj, aż jajko się zetnie.  Jeżeli lubisz mięso zapewne brakuje Ci go w tym daniu. Proponuję kurczaka lub indyka ekspresowo się go przysmaża.  Surowe mięso przysmaż na złoto tuż przed dodaniem warzyw.

Przyrządzenie kombinacji:  warzywa- makaron ryżowy- sos jajeczny, zajmuje nie całe 30 min. I szybki obiadgotowy.

Jeśli zdecydujesz się na ryż, musisz zarezerwować sobie parę dodatkowych minut ponieważ przyrządzenie go zajmuje dłużej niż makaronu. Jeśli będziesz jednocześnie gotował ryż i przyrządzał warzywa- oszczędzisz na czasie.

Taki posiłek smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 

 请慢用   Qǐng màn yòng czyli smacznego ;)

Zobacz też inne przepisy na szybki obiad!