Przepis na Romantyczną Kolację Krok po Kroku.

Dzień przed kolacją:

Zastanów się jak bardzo chcesz zaimponować drugiej osobie, jeżeli pragniesz zachwycić smakiem, już dzień wcześniej wybierz się na zakupy i przygotuj bulion.


Lista Zakupów:

-Podgrzewacze i świeczki

-Serwetki

-Kieliczki na wino

Składniki:

  • 250g ryżu na risotto
  • 80 ml wina białego
  • 200 g krewetek black tiger
  • 4 łyżki masła
  • domowy bulion (pół litra)
  • sól i pieprz
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • łyżka passaty (przecieru pomidorowego)
  • garść liści szpinaku (lub 2 zamrożone brykiety)
  • 2 łyżeczki konfitury żurawinowej 
  • łyżka oliwy z oliwek

W tym samym dniu:

Posprzątaj mieszkanie i przygotuj miejsce na kolację. Postaw świeczki i włącz romantyczną muzykę.

2 godziny przed kolacją:

  • Należy zagotować bulion z passatą i cebulą, dodać ryż, przykryć pokrywką, aż wchłonie cały płyn. Dodać przyprawy, czosnek, masło i oliwę. Mieszać, następnie do garnka dodać wino i  krewetki, najlepiej wyczyszczone. Przykryć garnek pokrywką, aby krewetki dokładnie się rozmroziły, przez około 7 minut. 
  • Całość doprawić. W małym rondelku ugotować szpinak, jeżeli używamy zamrożonego, garnuszek przykryć talerzykiem na 5 minut.
  • Ryż włożyć do obręczy, na samą górę nałożyć krewetki i uformować całość według upodobania. Po ułożeniu kształtu, nałożyć na górę szpinak i udekorować krewetką. 
  • Podawać wśród świec i kieliszków z winem.

15 minut przed kolacją:

Przebierz się w eleganckie ubranie, przygotuj czyste talerze i kieliszki na wino. Powoli zacznij nakładać danie na talerz. Rozpal poukładane świeczki i zwróć uwagę, aby ich położenie nie zrobiło nikomu krzywdy.

Delektuj się idealną kolacją!

 Dodatkowo:

  • Warto zakupić świeczki lub podgrzewacze i postawić na stole, jeżeli naprawdę chcecie zrobić wrażenie kwiaty w wazonie będą niezbędne. Kształt risotto bardzo łatwo zrobić dzięki obręczom kucharskim, można je kupić np. w tk max lub za pomocą miseczki. Łyżeczką bardzo delikatnie robimy pociągnięcie konfiturą na talerzu, późniejsze maczanie w niej ryżu nadaje wyjątkowego smaku. Jeżeli chodzi o bulion można go zrobić na trzy sposoby. Zrobić 2 godziny wcześniej rosół, z cebula i passatą. Kolejny to do resztki bulionu z niedzieli dodać passatę i cebulę i ostatni to w wodzie rozpuścić bulionetkę i dodać znane już składniki. Polecam dwa pierwsze sposoby, trzeci radzę wykorzystać, kiedy naprawdę nie macie już czasu.

Katarzyna Kania

Camomille Flavor