Przepis na Romantyczną Kolację Krok po Kroku.
Dzień przed kolacją:
Zastanów się jak bardzo chcesz zaimponować drugiej osobie, jeżeli pragniesz zachwycić smakiem, już dzień wcześniej wybierz się na zakupy i przygotuj bulion.
Lista Zakupów:
-Podgrzewacze i świeczki
-Serwetki
-Kieliczki na wino
Składniki:
- 250g ryżu na risotto
- 80 ml wina białego
- 200 g krewetek black tiger
- 4 łyżki masła
- domowy bulion (pół litra)
- sól i pieprz
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- łyżka passaty (przecieru pomidorowego)
- garść liści szpinaku (lub 2 zamrożone brykiety)
- 2 łyżeczki konfitury żurawinowej
- łyżka oliwy z oliwek
W tym samym dniu:
Posprzątaj mieszkanie i przygotuj miejsce na kolację. Postaw świeczki i włącz romantyczną muzykę.
2 godziny przed kolacją:
- Należy zagotować bulion z passatą i cebulą, dodać ryż, przykryć pokrywką, aż wchłonie cały płyn. Dodać przyprawy, czosnek, masło i oliwę. Mieszać, następnie do garnka dodać wino i krewetki, najlepiej wyczyszczone. Przykryć garnek pokrywką, aby krewetki dokładnie się rozmroziły, przez około 7 minut.
- Całość doprawić. W małym rondelku ugotować szpinak, jeżeli używamy zamrożonego, garnuszek przykryć talerzykiem na 5 minut.
- Ryż włożyć do obręczy, na samą górę nałożyć krewetki i uformować całość według upodobania. Po ułożeniu kształtu, nałożyć na górę szpinak i udekorować krewetką.
- Podawać wśród świec i kieliszków z winem.
15 minut przed kolacją:
Przebierz się w eleganckie ubranie, przygotuj czyste talerze i kieliszki na wino. Powoli zacznij nakładać danie na talerz. Rozpal poukładane świeczki i zwróć uwagę, aby ich położenie nie zrobiło nikomu krzywdy.
Delektuj się idealną kolacją!
Dodatkowo:
- Warto zakupić świeczki lub podgrzewacze i postawić na stole, jeżeli naprawdę chcecie zrobić wrażenie kwiaty w wazonie będą niezbędne. Kształt risotto bardzo łatwo zrobić dzięki obręczom kucharskim, można je kupić np. w tk max lub za pomocą miseczki. Łyżeczką bardzo delikatnie robimy pociągnięcie konfiturą na talerzu, późniejsze maczanie w niej ryżu nadaje wyjątkowego smaku. Jeżeli chodzi o bulion można go zrobić na trzy sposoby. Zrobić 2 godziny wcześniej rosół, z cebula i passatą. Kolejny to do resztki bulionu z niedzieli dodać passatę i cebulę i ostatni to w wodzie rozpuścić bulionetkę i dodać znane już składniki. Polecam dwa pierwsze sposoby, trzeci radzę wykorzystać, kiedy naprawdę nie macie już czasu.
Katarzyna Kania
Komentarze