Oponki serowe, obok pączków i faworków, to jeden z najpopularniejszych przysmaków karnawału. Przepis na nie wcale nie jest trudny, a jeżeli zastosujecie trik wykorzystywany przez wszystkich cukierników – wasze słodkości wyjdą obłędnie pyszne. Jest to też świetna opcja, jeśli macie ochotę na odrobinę urozmaicenia klasycznych oponek.
Patent na pyszne oponki serowe
Kluczem do zrobienia idealnie puszystych i lekkich oponek jest dodanie do nich dwóch składników. Pierwszy z nich to odpowiedni twaróg – koniecznie wybierzcie ten półtłusty.
Drugi ważny składnik to wódka lub spirytus – dzięki temu oponki nie nasiąkną tłuszczem podczas smażenia. Pamiętajcie również, żeby nie przesadzać z ilością mąki dodawanej do tych rarytasów, ponieważ szybko staną się twarde i niesmaczne. Zawsze korzystajcie z proporcji podanych w przepisie.
Przepis na oponki serowe cukiernika Mariana
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg półtłustego twarogu w kostce
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 250 g gęstej śmietany
- 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki sody
- olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Na początku zmielcie ser – możecie zrobić to w prasce lub maszynce. Następnie przełóżcie go do miski.
- Na stolnicę wysypcie mąkę, dodajcie cukier, sodę, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszajcie. Dodajcie twaróg, żółtka, śmietanę i energicznie zagniećcie ciasto.
- Ciasto posypcie lekko mąką i rozwałkujcie. Za pomocą szklanki i kieliszka wytnijcie oponki.
- W dużym i szerokim garnku rozgrzejcie olej do głębokiego smażenia. Dodajcie do niego kieliszek wódki lub spirytusu.
- Gdy olej będzie już bardzo gorący – wrzucajcie do niego oponki. Róbcie to partiami i smażcie z obu stron na złoty kolor.
Komentarze