• Mąkę zawsze przed przygotowywaniem ciasta należy przesiać przez sito. Pozwala to nie tylko uniknąć grudek, ale także „spulchnia” mąkę dodając powietrza. Ciasto z przesianej mąki jest znacznie łatwiejsze w obróbce.
  • Do ciasta półkruchego i kruchego używanego do tarty, używa się na ogół masła, ale można też użyć margaryny, do ciasta francuskiego należy używać wyłącznie masła.
  • Do każdego rodzaju ciasta oprócz soli możemy dodać także szczyptę cukru, co bardzo wzbogaca smak wypieku.
  • Jeżeli ciasto półkruche lub kruche wydaje się zbyt suche, można dodać parę łyżek zimnej wody.
  • Ciasto przeznaczone na tarty powinno być wyrabiane krótko, natomiast zawsze musi odpocząć w chłodnym miejscu przed dalszą obróbką (od 30 minut do 24 godzin). Bez szkody dla smaku można przechowywać je w lodówce do 8 dni, owinięte cienką folią plastikową.
  • Ciasto drożdżowe do pizzy po zmieszaniu i wyrośnięciu wyrabiamy wyłącznie w rękach, nie na stolnicy. Zapewnia to jednakową temperaturę w czasie całego procesu.
  • Pizze, tarty i zapiekanki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 – 230 stopni). Zapobiega to wytapianiu się tłuszczu.

 

 

Najważniejsze jest ciasto. Mrożone blaty po rozmrożeniu nie przypominają smakiem świeżego ciasta. A ciasta z proszku zawierają konserwanty i nie są zdrowe. Mimo, że to pracochłonne warto zrobić je samemu według odpowiedniego przepisu. Do zrobienia dobrego ciasta na pizzę potrzebujemy 500 gram mąki, 30 gram drożdży, 300 ml letniej wody, 1 łyżeczka soli i olej do posmarowania formy.

Mąkę należy przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie i rozkruszyć do niego drożdże. Zalać je odrobiną wody i delikatnie wymieszać, nie zasypując ich mąką. Wierzch drożdży oprószyć mąką, miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić do czasu, dopóki drożdże nie zaczną w wyraźny sposób „pracować” (trwa to około 20 minut). Następnie dodać resztę wody i sól. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę i 30 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować je cienko i wyłożyć do nasmarowanych tłuszczem form do pieczenia pizzy, formując brzeg o wysokości około 1 cm. Spód ponakłuwać widelcem. Potem piec w piekarniku ogrzanym do temperatury 250 stopni przez około 20 – 30 minut.