„Przekąski. Wyśmienite przekąski na zdrowe życie” Micheli Neri kuszą apetycznym zdjęciem na okładce. W książce znajdziemy 140 przepisów na pomysłowe, zdrowe i co najważniejsze pyszne przekąski na każdą okazję.

Książka jest podzielona na siedem rozdziałów. Po omówieniu rodzajów przekąsek, ich stopnia trudności i kilku wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania przechodzimy do rozdziału prezentującego różnego rodzaju kanapki, tosty i sosy: warzywne, z twarogiem, rybne. Wszystkie okraszone dużymi, bardzo apetycznymi zdjęciami, które wręcz zachęcają do ich przygotowania. Kolejny rozdział to już coś dla osób lubiących większe wyzwania: przepisy na precelki, wytrawne ptysie, chlebowe obwarzanki, przekąski z ciasta francuskiego, tartaletki i różnego rodzaju pizze, foccacie oraz chleby.

Kolorowa sałatka z krewetek, papai i endywii otwiera kolejny rozdział poświęcony rybom. Dużo sałatek z owocami morza, wykwintnych przepisów na małże, ośmiornice i przegrzebki niekoniecznie trafiających w potrzeby przeciętnego smakosza. Jedyne co zwróciło moją uwagę to ciasteczka rybne i rewelacyjny kokosowy chutney do ryb z grilla.

Wrapy z kurczakiem, wołowinę, pulpeciki, pasztety, ostre kulki mięsne a nawet hamburgery znajdziemy w rozdziale mięso i drób. Mimo iż staram się  unikać fast food’ów, to przygotowując je w domu i wybierając świeże i dobre jakościowo produkty możemy zmienić je w zdrową przekąskę a nawet w sycący cały posiłek.

Prosto z ogrodu to rozdział, gdzie znalazłam najwięcej interesujących mnie przepisów. Zdrowe, świeże, kolorowe warzywa w różnych pomysłowych postaciach, pięknie podane i opatrzone komentarzem z cennymi wskazówkami. Sałatki, musy, zapiekanki, tarty, strudle a nawet warzywne ciasteczka, które można przygotować w bardzo krótkim czasie

A na koniec… coś słodkiego ale niekoniecznie tuczącego. Ze zdjęć kusi granita z truskawek, sorbet z kiwi, melona proste do przygotowania ciasteczka. Oczywiście nie mogło zabraknąć czekoladowych przysmaków idealnych do filiżanki kawy.

Przy każdym przepisie znajdziemy przydatne symbole określające liczbę porcji, czas przygotowania, gotowania, studzenia oraz poziom trudności (większość przepisów jest prostych do przygotowania).

Wysokiej jakości, duże, pięknie aranżowane, bardzo apetyczne zdjęcia są dużym atutem tej książki. Jako ciekawostkę dodam, że autorka książki uczyła się gotowania w paryskiej szkole Cordon Bleu.

logo