Pamiętajmy, aby zbierać tylko te grzyby, które znamy. Nie kupujmy grzybów, jeśli na nich się nie znamy, od obcych ludzi.

Grzyby oczyszczamy najlepiej przy pomocy pędzelka lub ostrego nożyka. Świeżych grzybów nie wolno przechowywać w foliowych torbach. Przechowujemy je w lodówce. Te świeże najwyżej 1 dzień. Dobrze jest rozłożyć je na przykład na blaszce i przykryć mokrą ściereczką.

Świeże grzyby możemy mrozić, albo suszyć. Suszone możemy przechowywać do następnego sezonu, najlepiej w woreczkach próżniowych w zaciemnionym, suchym miejscu. Mrożone zaś trzymamy w zamrażarce i przechowujemy maksymalnie do około 6-ściu miesięcy.

Borowiki, podgrzybki, kozaki i maślaki możemy mrozić na surowo. Natomiast rydze i kurki blanszujemy. Pamiętajmy, aby dokładnie opisać opakowania. 

Przed spożyciem grzyby dokładnie myjemy. Niestety, grzyby długo przechowywane, nie poddane żadnej obróbce, mogą stać się trujące.