Chromoterapia (koloroterapia) czyli leczenie kolorami, znana była już w czasach starożytnych.

Każdy przedmiot, wszystko co nas otacza wysyła promieniowanie, które w zależności od długości fali, ma określoną barwę.

Udowodniono, że otaczanie się konkretnymi kolorami, spożywanie kolorowych posiłków, wpływa pozytywnie na nasz nastrój, ułatwia codzienne funkcjonowanie.

Atrakcyjne, kolorowe potrawy zostaną lepiej przyjęte przez małe dzieci, pobudzą ich apetyt.

Ciepłe kolory sprawią, że poprosimy o dokładkę, zjemy chętniej, nawet jeśli w posiłku znajdzie się produkt za którym nie przepadamy.

Intensywne kolory zmuszają też konsumentów do zrobienia większych zakupów - to właśnie dlatego m.in. producenci barwią żywność. Rzadko przecież kiedy naturalne kolory warzyw czy owoców są tak pociągające dla nas jak te mocne i intensywne, ''wspomagane'' przez producentów.

Również i wystrój sklepów, często jest zaplanowany tak, aby wzrok konsumenta cieszyły kolorowe produkty, zachęcające do zakupu.

CZERWONY

kolor znany jako ''kolor miłości'', intensywny, mocny, pobudzający krążenie, podniecający, afrodyzjak. Kojarzy się ze słodyczą, energią, wzrostem adrenaliny. Podobno spożywanie czerwonych potraw wspomaga trawienie.

 

ŻÓŁTY

żółte produkty neutralizują stres, pozwalają się odprężyć, skoncentrować. Poprawiają nastrój, napawają optymizmem, delikatnie pobudzają. Kolor żółty oczyszcza, wzmacnia, inspiruje.jak kolor jedzenia wpływają na organizm

Żywność w tym kolorze zalecana jest w problemach trawiennych, w cukrzycy, chorobach skórnych.

POMARAŃCZOWY

podobnie jak żółte produkty, rozweselają, poprawiają nastrój. Podobno pobudzają gruczoły mleczne do produkcji mleka. Wspomagają pracę tarczycy i walkę z wzdęciami. Zalecany w kuracji chronicznej astmy, kaszlu, reumatyzmu, kamieni żółciowych.

ZIELONY

przede wszystkim odpręża i odświeża, wprowadza harmonię, wzmacnia i dodaje sił.

Zalecany w przypadku chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi, wrzodów, bólów głowy.

Często w reklamach telewizyjnych, niektóre produkty pokazuje się wraz z akcentem zielonego warzywa (np. szczypiorek, pietruszka), aby pokazać konsumentowi, że dany produkt dodaje zdrowia.

NIEBIESKI

działanie antyseptyczne, chłodzące, łagodzące, nasenne. Zalecany w chorobach gardła, bezsenności, migrenach, gorączce padaczce, bólach menstruacyjnych.

FIOLETOWY

kojarzy się głównie z okresem żałoby, w związku z czym nie jest zbyt chętnie wybieranym kolorem do kuchni czy na talerzu. Działa wyciszająco, co w sumie tłumaczyłoby fakt wybrania go w wyżej wymienionym celu. Dania w tym kolorze zalecane są więc osobom nerwowym i lękliwym, potrzebującym uspokojenia czy cierpiącym na epilepsję.

Najwięcej kolorów znajdziemy pośród owoców i warzyw. To, że owoce i warzywa są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, że wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu - wie chyba każdy. 

Aby mieć wystarczającą ilość energii i cieszyć się dobrym zdrowiem, eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, codziennie (3 porcje warzyw i 2 porcje owoców).

Jedna porcja to np. tyle, ile mieści się w dłoni - 1 średni banan, mała miseczka malin, 4 śliwki, 100g surówki czy szklanka soku.

 

jak kolor jedzenia wpływają na organizmOgólnie, owoce charakteryzują się dużą ilością cukrów, znaczną zawartością błonnika pokarmowego (ułatwia trawienie, ''miotełka'' w jelitach), pełno w nich witaminy C i karotenów. Ubogie są w białko i tłuszcz (za wyjątkiem awokado i orzechów). Większość owoców jest niskokaloryczna (średnio 30-100kcal/100g).

Warzywa dostarczają głównie składników mineralnych (magnez, potas, żelazo) i witamin. Ze względu na dużą zawartość wody, mają jeszcze niższą kaloryczność niż owoce (25-60kcal/100g).

Wszystkie warzywa i owoce są więc zdrowe (pod warunkiem, że pochodzą ze sprawdzonych upraw, zostały odpowiednio przygotowane, a konsument nie ma na nie alergii). W zasadzie każde zawierają mnóstwo witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. 

Można je również podzielić ze względu na grupy, charakteryzujące się dużymi pokładami konkretnych składników. Taki podział został wprowadzony zgodnie z ich kolorystyką. 

CZERWONE 

dzięki antocyjanom i likopenowi (przeciwutleniacze) owoce o tym kolorze mają działanie

truskawki - kolor czerwony

antystarzeniowe i przeciwnowotworowe

Dzięki zawartości potasu obniżają ciśnienie, pozytywnie wpływają na pracę serca

Ciekawym faktem jest to, że w tym wypadku więcej likopenu zawierają warzywa ''przetworzone'' np. ketchup, koncentrat pomidorowy.

- jabłka

- pomidory

- czerwona papryka

- czereśnie

- wiśnie

- truskawki

- granaty

- buraki

- arbuzy

- czerwona kapusta

 

ŻÓŁTO - POMARAŃCZOWE

cukinie - kolor żółtyzawierają dużo karotenoidów, które również mają działanie opóźniające procesy starzenia i pomagają chronić organizm przed powstawaniem nowotworów

Zeaksantyna i luteina (barwniki - przeciwutleniacze występujące np. w kukurydzy) chronią siatkówkę oka przed różnymi groźnymi chorobami np. zwyrodnienie plamki żółtej i przed pogorszeniem wzroku. 

Luteina ponadto zmniejsza ryzyko raka prostaty

Witamina A obecna w tych owocach korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. 

Witamina C poprawia odporność, zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry.

- marchew

- cytryny

- pomarańcze

- morele

- banany

- brzoskwinie

- kukurydza

- dynia 

ZIELONE

zawierają kwas foliowy, błonnik i przeciwutleniacze.    

Kwas foliowy jest niezwykle ważny dla kobiety w okresie poprzedzającym ciąże i w trakcie jej szparagi - kolor zielonytrwania. Jego suplementacja (pod nadzorem lekarza) zapobiega wadom cewy nerwowej u dzieci (bezmózgowie, przepuklina oponowo - mózgowa i rozszczep kręgosłupa).

Dbanie o właściwy poziom tej witaminy w organizmie (zapotrzebowanie kobiety na kwas foliowy wynosi 0,2 mg/dobę.) jest także wskazane u kobiet, które jeszcze nie planują dziecka, ale rozpoczęły współżycie. Większość ciąż jest na ogół nieplanowane i o jej istnieniu kobieta dowiaduje się na ogół w 4-6 tygodniu, kiedy to mózg i rdzeń kręgowy dziecka jest już ukształtowany!

 W produktach pochodzenia naturalnego występuje następująca ilość kwasu foliowego.

 

Składniki odżywcze

Zawartość w mg na 100 g produktu

fasola, soja, soczewica, groch,

0,2 – 0,8

brukselka, brokuły, szpinak, natka pietruszki, zielony groszek, kiełki i otręby pszenne

0,1 – 0,2

 

Błonnik obecny w zielonych warzywach sprzyja lepszemu trawieniu, uczuciu sytości. Produkty zielone wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają anemii.

Podobnie jak żółto-pomarańczowe, niektóre z nich (szpinak, sałata, brokuły) zawierają luteinę i zeaksantynę (chronią siatkówkę oka).

Również i zielone produkty bogate są w witaminę C.

- kiwi

- ogórki

- brokuły

- sałata zielona

- kapusta

- szpinak

- szparagi

- brukselka


BIAŁE

działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Są naturalnymi antybiotykami (głównie czosnek). Wzmacniają więc odporność, chronią przed przeziębieniami i grypą. Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory na tle hormonalnym, raka piersi, raka prostaty, raka okrężnicy.

- czosnek

- cebula

- pory

- kapusta pekińska

- kalafior

- patisony

FIOLETOWE

bogactwo antocyjanów - silnych przeciwutleniaczy. Opóźniają więc procesy starzenia, chronią serce, wpływają korzystnie na skórę, pobudzają trawienie, mogą obniżyć ryzyko powstawania nowotworów. Poprawiają widzenie o zmroku, wspomagając regenerację rodopsyny (światłoczuły barwnik wzrokowy). Również bogate w witaminę C.

- bakłażanyowoce fioletowe

- ciemne winogrona

- rodzynki

- aronia

- jagody

- czarne porzeczki

- borówka amerykańska

- jeżyny

 

Źródła:

1) Gawęcki J., Hryniewiecki L., 2008, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa

2) http://www.5porcji.pl/

3) http://zdrowie.re.pl/artykul/31544.html

4) http://www.medycynanaturalna.org/chromoterapia.html

5) http://urodaizdrowie.pl/co-mowia-kolory-warzyw

6) http://www.enji.pl/pl/pozostale-metody/chromoterapia/230-chromoterapia-czyli-leczenie-kolorami

7) http://www.kwasfoliowy.pl/serwis.php?s=295

 

Maria Anna Brzegowy

Pozytywne żywienie