Każdy z nas marzy o tym, by lepiej się odżywiać, zrzucić kilka kilo, być „fit” i pełnym energii. Czasem jednak nie zauważamy, że to nasze przyzwyczajenia i nawyki mają ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. I choć nie stołujemy się w fastfoodach, a wybieramy świeże produkty,  domowe dania nie zawsze cieszymy się dobrym samopoczuciem.

Chcemy Wam pokazać, że dobre i zdrowe może iść w parze. Że warto przyjrzeć się etykiecie nawet najbardziej smakowitego dania lub zmienić jeden element codziennego jadłospisu, by czuć się lepiej. Nie przeczytacie o katorżniczych dietach wyniszczających organizm, ale prostych sposobach, jak zastąpić ulubione słodycze i jakie mogą być zdrowe odpowiedniki popularnych produktów.

Wystarczy bliżej przyjrzeć się temu, co w naszej diecie jest i temu, czego w niej brakuje i stopniowo zmienić nawyki żywieniowe.  Bo zdrowe czy dietetyczne nie oznacza nudne, bez smaku, mdłe.

Przewodniczką po zdrowym i smacznym jedzeniu będzie Maria pyszniezdrowo, autorka bloga Pozytywne żywienie.

Maria Anna Brzegowy – inżynier Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, a obecnie magistrantka specjalności Higiena i Toksykologia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Od niemal roku, autorka żywieniowo – kulinarnego bloga Pozytywne żywienie, na którym promuje zdrowy styl życia bez zbędnych wyrzeczeń.

Pasjonują ją wszelkie zagadnienia związane z dietetyką i choć często popełnia na tym polu żywieniowe grzeszki – uważa, że wszystko jest stworzone po to, by mógł z tego korzystać każdy człowiek.

W chwilach wolnych od gotowania i magisterskiego klikania w klawiaturę komputera – namiętnie ogląda Rodzinkę.pl, nadrabia zaległości w kobiecych plotkach i ... marzy o własnej żywieniowej rubryce w czasopiśmie.

Jeśli macie do Niej jakieś pytania - piszcie:

maria.a.brzegowy@gmail.com