Najbardziej popularne są porzeczki czarne i czerwone. Białe są odmianą jeszcze mało znaną, ale najsmaczniejszą.

...czarne
Mają największą wartość odżywczą i dietetyczną. Stanowią bogate źródło witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i jodu. Działają moczopędnie i oczyszczająco. Często spożywane uodparniają organizm, likwidują objawy zmęczenia, zapobiegają reumatyzmowi i zawałom. Redukują niektóre dolegliwości związane z ciążą oraz pobudzają laktację. Działają też korzystnie na cerę – wzmacniają naczynka krwionośne, a maseczka z ich owoców rozjaśnia piegi. Napar z liści pomaga przy krwawiących dziąsłach.

...czerwone
Poprawiają apetyt, regulują trawienie, orzeźwiają. Krzewy są ozdobą parków i i ogrodów.

Idealne na napoje

Owoce są kwaskowate i rzadko jada się je na surowo. Dzięki dużej zawartości pektyn doskonale nadają się na galaretki i dżemy. Robi się z nich także kompoty, soki, wina i nalewki, a z liści przyrządza napary. Owoce dodaje się do jogurtów i serów. Ze zmiksowanych przyrządza się koktajle. Porzeczki mogą zagościć w menu 9-miesięcznego malucha.

Opracowano na podstawie listów Kamili Bogackiej z Leszna, Agnieszki Jarosz z Gdyni i Marleny Zając z Opola.
Dziękujemy!

Fot.: Fotolia: © malwa