Owoce egzotyczne - Granat  - tarcza antyrakowa

Jego siła tkwi w fitoestrogenach. Są one zbudowane podobnie jak żeńskie hormony – estrogeny. Dzięki temu chronią przed rakiem piersi i szyjki macicy oraz osteoporozą. Granat zawiera też polifenole, walczące z wolnymi rodnikami, głównie tymi, które powodują raka prostaty. Ten owoc służy więc także mężczyznom.

JAK JEŚĆ Aby wycisnąć z granatu sok, wystarczy przez kilka minut masować go na blacie stołu. Następnie nakłuć i nałożyć na szklankę, a płyn sam wycieknie.

Owoce egzotyczne - Papaja - pogromca cholesterolu

Sekret papai to koktajl trzech witamin: A, C i E. Wszystkie są przeciwutleniaczami, które nie dopuszczają, by cholesterol przyczepiał się do ścianek żył. Papaja to również źródło błonnika. Zawarty w niej enzym, papaina, ułatwia trawienie.

JAK JEŚĆ Dojrzałe owoce mają złotożółtą skórę, która po naciśnięciu palcem lekko się zapada. Papaję przed jedzeniem najlepiej przekroić na pół. Czarne pestki można łatwo usunąć łyżką.

Owoce egzotyczne - Mango - wzmacniacz odporności

Miąższ tego owocu dostarcza kryptoksantyny. Ta substancja w organizmie zmienia się w witaminę A. Jedzenie pomarańczowych owoców to bezpieczniejszy sposób uzupełniania niedoborów tej witaminy niż łykanie tabletek. Potrzebują jej komórki odpornościowe organizmu, które chronią przed przeziębieniem i grypą. Ostatnie badania wykazały, że mango zmniejsza też ryzyko raka szyjki macicy. 

JAK JEŚĆ Dojrzałe mango ma intensywny zapach. Miąższ trudno odchodzi od pestki, najlepiej odcinać go nożem. Mango pasuje do dań wytrawnych, deserów i klasyku, czyli mango lassi.

Owoce egzotyczne - Ananas - mistrz odchudzania

Enzym, znajdujący się w ananasie, czyli bromelinę, jakiś czas temu okrzyknięto „spalaczem tłuszczu”. Teraz okazało się, że co prawda ułatwia on trawienie, ale nie przyspiesza spalania kalorii. Mimo to ananasowa dieta może sprawić, że będziesz szczuplejsza. Bromelina pomaga usuwać nadmiar wody z tkanek, co zmniejsza cellulit i obrzęki, które pojawiają się np. przed okresem.

JAK JEŚĆ Ananasy po ścięciu już nie dojrzewają, więc najlepiej wybrać dorodny owoc. Zdrewniały trzon jest niesmaczny. Aby się go pozbyć, wystarczy przekroić ananasa na pół i ostrym nożem wyciąć niejadalną część.

Autor Kaja Tyzenhauz