Zioła i przyprawy nadają aromat oraz niepowtarzalny smak naszym potrawom. Na polskich stołach od pokoleń spotykamy czosnek, pietruszkę, koperek czy majeranek. Warto wiedzieć jakie mają one właściwości oraz jak można je przechowywać. Dla tych, którzy nie wiedzą jakie zioła i przyprawy pasują do różnych dań - krótka ściągawka.

 

Natka pietruszki i koper:

 

Zioła, takie jak natka pietruszki czy koper, można przechowywać przez kilka dni, jeśli umieścimy je w szczelnie zamkniętym pojemniku - przy czym i zioła i pojemnik muszą być całkowicie suche.

Posiekaną natkę lub koperek wkładamy do foremek na lód, zalewamy wodą i zamrażamy. Wystarczy odmrozić taką kostkę, by mieć potem świeżą pietruszkę czy koper.

Aby przywrócić świeżość przywiędłej natce lub koperkowi, myjemy je starannie, otrzepujemy z wody, umieszczamy w zamykanym słoiku i wkładamy do lodówki. Inny sposób to zanurzenie ziół w zimnej wodzie z dodatkiem octu.

Natka pietruszki jest dobrym źródłem przyswajalnego żelaza – jedzenie jej wspomaga leczenie anemii.

Czosnek:

 

Aby czosnek łatwo się obierał wystarczy zanurzyć go na pół minuty w zimnej wodzie.

Nieprzyjemnego smaku w ustach po zjedzeniu czosnku możemy pozbyć się żując natkę pietruszki.

Czosnek ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu zapobiega przeziębieniom i grypie oraz wspomaga ich leczenie.

Czosnek najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu. Nie chowajmy go do lodówki, gdyż w zimnych miejscach gorzknieje.

Czosnku nie należy zbyt długo trzymać na rozgrzanym oleju – gdy zmieni kolor na brązowy będzie gorzki.

Czosnek długo zachowa świeżość, jeśli obierzemy go, wsadzimy do słoiczka i zalejemy olejem lub oliwą. Oliwa nada się później do sałatek lub smażenia.

Porady różne:

 

Liście laurowe, rozmaryn i tymianek dodajemy na początku gotowania – wzmocnią smak naszej potrawy. Natomiast bazylię, szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki lepiej dodawać pod koniec – długie gotowanie sprawia, że są mniej aromatyczne.zioła

Po zakupie starajmy się nie przechowywać ziół i przypraw w torebkach – znacznie dłużej pozostaną aromatyczne jeśli przesypiemy je do małych słoików.

Dania przygotowywane dla niemowlaków i małych dzieci nie powinny zawierać soli. Będą jednak smaczniejsze jeśli będziemy używać przypraw: pietruszki, koperku, imbiru, kminku, bazylii i majeranku.

Czym przyprawiać?

 

Dania chińskie – imbir, sos sojowy, pieprz kajeński, czosnek, ocet ryżowy
Dania indyjskie – curry, kurkuma, kolendra, kmin rzymski, trawa cytrynowa, goździki, chili
Kurczak –
estragon, cząber, majeranek, tymianek, mięta, curry
Pasztet – majeranek, bazylia, tymianek, pieprz, gałka muszkatołowa
Pizza – bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek
Potrawy z jajek – pietruszka, szczypiorek, cebula, chrzan, pieprz
Potrawy z sera – kminek, szczypiorek, koperek, rzodkiewka, pieprz
Ryby
– koper, bazylia, majeranek, tymianek
Sałatki – bazylia, natka pietruszki, zioła prowansalskie, rozmaryn
Wieprzowina – majeranek, czosnek, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Wołowina – jałowiec, czosnek, liść laurowy, rozmaryn, goździki
Ziemniaki – gałka muszkatołowa, kminek, tymianek, czerwona papryka
Zupy – bazylia, majeranek

Więcej porad znajdziecie na moim blogu: www.poezja-smaku.pl