Owoce jemy nie tylko ze względu na słodki smak - wszyscy wiedzą, że są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Są one nie tylko same w sobie świetną przekąską, doskonale smakują także przetworzone - nadają się na przetwory, kompoty czy koktaje. To wszystko sprawia, że kupujemy i wykorzystujemy owoce w naszych kuchniach dość często. Warto wiedzieć jak je przechowywać oraz wykorzystywać ich "magiczne" właściwości.

 

Cytrusy:

 

Pomarańcza obierze się dużo łatwiej i zejdzie z niej więcej białej skórki, jeśli przed obieraniem zanurzymy ją na pół minuty we wrzątku.

Cytrusy można pokroić w plasterki i ususzyć na kaloryferze bądź piekarniku – będą nie tylko ozdobą, ale będą też pięknie pachnieć.

Sok z cytryny lepiej się będzie wyciskał, jeśli cytrynę rozwałkujemy dłonią przed wyciśnięciem soku.

Cytrynę można przechowywać bardzo długo, jeśli będziemy trzymać ją w lodówce zanurzoną w wodzie.

Ścierając skórkę z pomarańczy lub cytryny uważajmy, aby zetrzeć tylko sam wierzch owocu – biała błonka znajdująca się bezpośrednio pod skórką jest niesmaczna.

Cytrusy odzyskają świeżość jeśli zamoczymy je na 15 minut w ciepłej wodzie.

Osoby zażywające leki powinny uważać z jedzeniem grejpfrutów – ich sok może znacząco wzmocnić lub osłabić ich działanie.

Banany:

 

Banany wydzielają gaz przyspieszający dojrzewanie innych owoców, dlatego trzymajmy je oddzielnie.

Zielone banany dojrzewają znacznie szybciej w towarzystwie jabłek.

Bananów nie powinno się trzymać w lodówce – szybko ściemnieją. Najlepiej przechowywać je w torebce foliowej.

Nie wyrzucajmy skórek od bananów – warto przetrzeć nimi liście kwiatów doniczkowych – będą odżywione i lśniące.

Banany neutralizują smak po zjedzeniu bardzo ostrych potraw czy ostrej papryczki.

Jabłka:

 

Owoce, takie jak jabłka, banany czy gruszki, nie będą czernieć, jeżeli skropimy je sokiem z cytryny.

Do jabłek gotowanych na konfiturę czy szarlotkę powinno dodawać się odrobinę soli – wydobędzie z nich smak i sprawi, że szybciej będą miękkie.

Jeśli mamy dużo obierek z jabłek, warto zalać je wrzątkiem – zaparzymy aromatyczną herbatę.

Truskawki i owoce leśne:

 

Truskawki pomagają na bezsenność, dzięki zawartemu w nich bromowi.

Jagody i borówki zawierają dużo witaminy A, przez co zbawiennie wpływają na przemęczone oczy.

Jagody pozostawiają ciemne plamy – z rąk zmyjemy je sokiem z cytryny, natomiast na plamy na ubraniach pomoże nam moczenie w mleku lub serwatce.

Zanim zamrozimy jagody, truskawki lub maliny upewnijmy się czy są całkowicie suche – gdy były mokre to po rozmrożeniu będą się rozmazywać i rozpadać.

Czereśnie i wiśnie trzymane w torebce będą gniotły się i psuły – lepiej przechowywać je rozsypane – np. na dużej blasze.

Owoce – porady ogólne:

 

Mrożone owoce odzyskają smak świeżych, jeśli po wyjęciu z lodówki przelejemy je gorącą wodą z cukrem.

Gdy owoce w kompocie zaczną opadać na dno, oznacza to, że słój nie jest hermetycznie zamknięty. Kompot należy wówczas przegotować, przelać do idealnie czystego słoika i powtórnie pasteryzować.

Owoce są dłużej świeże jeśli trzymamy je w towarzystwie kasztanów.

Owoce nie opadają na dno ciasta jeśli obtoczymy je w mące.

Więcej porad znajdziecie na moim blogu: www.poezja-smaku.pl