Owoce jemy nie tylko ze względu na słodki smak - wszyscy wiedzą, że są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Są one nie tylko same w sobie świetną przekąską, doskonale smakują także przetworzone - nadają się na przetwory, kompoty czy koktaje. To wszystko sprawia, że kupujemy i wykorzystujemy owoce w naszych kuchniach dość często. Warto wiedzieć jak je przechowywać oraz wykorzystywać ich "magiczne" właściwości.
Cytrusy:
Pomarańcza obierze się dużo łatwiej i zejdzie z niej więcej białej skórki, jeśli przed obieraniem zanurzymy ją na pół minuty we wrzątku.
Cytrusy można pokroić w plasterki i ususzyć na kaloryferze bądź piekarniku – będą nie tylko ozdobą, ale będą też pięknie pachnieć.
Sok z cytryny lepiej się będzie wyciskał, jeśli cytrynę rozwałkujemy dłonią przed wyciśnięciem soku.
Cytrynę można przechowywać bardzo długo, jeśli będziemy trzymać ją w lodówce zanurzoną w wodzie.
Ścierając skórkę z pomarańczy lub cytryny uważajmy, aby zetrzeć tylko sam wierzch owocu – biała błonka znajdująca się bezpośrednio pod skórką jest niesmaczna.
Cytrusy odzyskają świeżość jeśli zamoczymy je na 15 minut w ciepłej wodzie.
Osoby zażywające leki powinny uważać z jedzeniem grejpfrutów – ich sok może znacząco wzmocnić lub osłabić ich działanie.
Banany:
Banany wydzielają gaz przyspieszający dojrzewanie innych owoców, dlatego trzymajmy je oddzielnie.
Zielone banany dojrzewają znacznie szybciej w towarzystwie jabłek.
Bananów nie powinno się trzymać w lodówce – szybko ściemnieją. Najlepiej przechowywać je w torebce foliowej.
Nie wyrzucajmy skórek od bananów – warto przetrzeć nimi liście kwiatów doniczkowych – będą odżywione i lśniące.
Banany neutralizują smak po zjedzeniu bardzo ostrych potraw czy ostrej papryczki.
Jabłka:
Owoce, takie jak jabłka, banany czy gruszki, nie będą czernieć, jeżeli skropimy je sokiem z cytryny.
Do jabłek gotowanych na konfiturę czy szarlotkę powinno dodawać się odrobinę soli – wydobędzie z nich smak i sprawi, że szybciej będą miękkie.
Jeśli mamy dużo obierek z jabłek, warto zalać je wrzątkiem – zaparzymy aromatyczną herbatę.
Truskawki i owoce leśne:
Truskawki pomagają na bezsenność, dzięki zawartemu w nich bromowi.
Jagody i borówki zawierają dużo witaminy A, przez co zbawiennie wpływają na przemęczone oczy.
Jagody pozostawiają ciemne plamy – z rąk zmyjemy je sokiem z cytryny, natomiast na plamy na ubraniach pomoże nam moczenie w mleku lub serwatce.
Zanim zamrozimy jagody, truskawki lub maliny upewnijmy się czy są całkowicie suche – gdy były mokre to po rozmrożeniu będą się rozmazywać i rozpadać.
Czereśnie i wiśnie trzymane w torebce będą gniotły się i psuły – lepiej przechowywać je rozsypane – np. na dużej blasze.
Owoce – porady ogólne:
Mrożone owoce odzyskają smak świeżych, jeśli po wyjęciu z lodówki przelejemy je gorącą wodą z cukrem.
Gdy owoce w kompocie zaczną opadać na dno, oznacza to, że słój nie jest hermetycznie zamknięty. Kompot należy wówczas przegotować, przelać do idealnie czystego słoika i powtórnie pasteryzować.
Owoce są dłużej świeże jeśli trzymamy je w towarzystwie kasztanów.
Owoce nie opadają na dno ciasta jeśli obtoczymy je w mące.
Więcej porad znajdziecie na moim blogu: www.poezja-smaku.pl
Komentarze