Wszyscy uwielbiamy ciasta. Jest ich całe mnóstwo. Serniki, biszkopty, drożdżowe - każde jest inne i również należy je piec inaczej. Sama sztuka pieczenia nie jest skomplikowana - stosując się do przepisów i poniższych porad na pewno nasz deser będzie idealny.

 

Ciasto, porady różne:

 

Świeżo upieczone, domowe ciasto nie wyschnie zbyt szybko, jeśli położymy je na desce i przykryjemy foremką, w której się piekło, lub lnianą ściereczką.

Niektóre ciasta np.: keks czy piernik zyskują na smaku po dłuższym czasie, dlatego należy je piec 3-4 dni przed podaniem.

Gdy ciasto zbyt szybko rumieni się z wierzchu, możemy nakryć je złożonym kawałkiem folii aluminiowej.

Ciasto nie pokruszy się i łatwo wyjdzie z foremki, jeśli po wyjęciu z piekarnika postawimy ją na mokrej ściereczce.

Mąkę do ciasta zawsze przesiewajmy przez sito. Nabierze więcej powietrza, a ciasto będzie bardziej puszyste.

Aby pączki nie wchłaniały tłuszczu, należy dodać do ciasta łyżkę octu.

Serniki:

 

Ser do sernika powinien mieć temperaturę pokojową – zminimalizujemy ryzyko powstawania grudek.

Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli w połowie pieczenia wyjmiesz go na chwilę z piekarnika i ostrym nożem delikatnie oddzielisz nadzienie od brzegu. Potem natychmiast wstaw sernik z powrotem do piekarnika.

Masy  do sernika nie należy ubijać zbyt długo – im więcej masa będzie napowietrzona, tym bardziej opadnie.

Sernik będzie znacznie bardziej wilgotny i puszysty, jeśli zostanie upieczony w tzw. łaźni wodnej – czyli w formie wstawionej do naczynia wypełnionego wrzątkiem.

Drożdżowe:

 

Jeżeli ciasto drożdżowe nam już dostatecznie wyrosło, a nie możemy go piec natychmiast, przykrywany je zwilżonym papierem pergaminowym.

Kruszonka na cieście drożdżowym będzie bardziej chrupiąca, jeśli od razu po upieczeniu skropimy ją lekko zimną wodą.

Ciasta drożdżowego nie wolno przetrzymywać w piekarniku, zaraz po upieczeniu trzeba je wyciągnąć, by nie wysychało.

Ciasto drożdżowe będzie bardziej żółte, jeżeli na kilka godzin przed pieczeniem (np: na noc) doda się żółtka utarte z odrobiną soli, a nakryte ciasto przechowa w chłodnym miejscu.

Ciasto drożdżowe można lekko odświeżyć, polewając je mlekiem, a następnie wstawiając na chwilę do nagrzanego piekarnika.

Biszkopt:

 

Podczas pieczenia biszkoptu nie należy otwierać piekarnika. Biszkopt nie lubi przeciągu i może opaść.

Jeśli biszkopt przełamie się na pół należy miejsca pęknięcia posmarować białkiem jajka i złożyć.

Biszkopt będzie pulchniejszy jeżeli do masy dodamy łyżkę octu.

Więcej porad znajdziecie na moim blogu: www.poezja-smaku.pl