W 2009 roku Paul, Stella i Mary McCartney zainicjowali kampanię Meat Free Monday (Poniedziałki bez mięsa). Pierwsza myśl- Kampania ta skojarzyła mi się z naszym postem piątkowym, który niektórzy stosują w Polsce.


Ale w książce przedstawiony został raport z którego wynika, iż to co jemy nie tylko ma znaczenie dla naszego zdrowia, ale ma także wpływ na  naszą Planetę. Zachęcam do zapoznania się z danymi które niewątpliwie otworzą nam oczy, a ograniczenie spożywania mięsa choćby raz w tygodniu może przyczynić się do spowolnienia zmian klimatycznych.
Jestem zwolenniczką ograniczania spożywania mięsa i choć raz w tygodniu zastąpienia potraw mięsnych innymi.

Ta książka daje nam gotowe pomysły na potrawy, podzielone na pory roku.
W książce znajdziemy urozmaicone przepisy na każdy poniedziałek w roku. Mamy do dyspozycji 52 zestawy które zawierają przepisy na danie główne, śniadanie, drugie śniadanie, lunch,dodatek, kolacja, deser.
Znajdziemy przepisy szybkie i proste jak również te trochę bardziej pracochłonne.

Drobnym minusem są niektóre mniej dostępne produkty, chociaż w obecnych realiach wszystko możemy zamówić w Internecie.
Tylko niektóre przepisy opatrzone są apetycznymi, pięknymi zdjęcia.
Ze względu na dużą ilość przepisów zrezygnowano ze spisu produktów, gramaturę wraz z produktami znajdziemy (w większości przepisów) już w opisie wykonania, ale są one pogrubione co bardzo ułatwia przygotowanie potrzebnych składników.

Przykładowe menu wiosenne

  • śniadanie- Koktajl truskawkowo-bananowy
  • drugie śniadanie – hummus z macą
  • lunch- wegetariańska grzanka croque madame
  • dodatek- chińska kapusta słodko-kwaśna
  • kolacja- chrupiące sajgonki
  • deser- sernik limoncello

Jest to książka dla osób ktorym nie są obojętne losy naszej planety, którzy dbaja o własne zdrowie, którzy nie jadają mięsa, którzy lubią nowe smaki w kuchni.  Każdy znajdzie coś dla siebie.