Pomidory są bogate w witaminę C – tylko dwa pomidory zjedzone w ciągu dnia zapewniają dzienne spożycie tej witaminy. Co ciekawe, jeszcze ok. 200 lat temu ludzie uznawali to warzywo za trujące. Polska nazwa pomidor pochodzi od nazwy francuskiej pomme d`or co oznacza „złociste jabłko”. Prawdopodobnie pierwsze pomidory barwą przypominały właśnie złociste jabłka, stąd ich nazwa.

Pomidory - odmiany

Dostępnych jest coraz więcej odmian pomidorów, których z roku na rok przybywa. Oprócz tradycyjnych, czerwonych i malinowych owoców, możemy kupić również pomidory żółte, zielone, pomarańczowe oraz brązowe, paskowane czy białe. Fikuśne są nie tylko kolory, ale i kształt i możemy wyróżnić:

• pomidory okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory
• pomidory karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu
• pomidory malinowe – to te największe, mają dużo soku
• pomidory bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, dlatego są idealne na sałatki,
• pomidorki koktajlowe – malutkie pomidorki używane do dekoracji
Wybierając jakąś konkretną odmianę pomidorów należy pamiętać o jej przeznaczeniu oraz o właściwościach zdrowotnych.

Pomidory: wartości odżywcze i zdrowotne

Pomidory, podobnie jak marchew, czosnek czy jabłka, zaliczane są do tak zwanej żywności funkcjonalnej czyli takiej, która poza tym, że dostarcza naszemu organizmowi podstawowych składników odżywczych, dodatkowo niesie ze sobą także korzyści zdrowotne. I tak spożycie pomidorów, ze względu na zawarty w nich kwas liponowy (ALA), korzystnie wpływa na metabolizm, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i chroni przed występowaniem retinopatii cukrzycowej.

Wspomniana już wcześniej witamina C wzmacnia odporność oraz przyspiesza gojenie się ran. W pomidorach znajdziemy także witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, witaminę PP, która wpływa na metabolizm, i witaminę K o właściwościach przeciwkrzepliwych. Chyba każdy wie, że pomidory to źródło obniżającego ciśnienie potasu. Jest to także bogate źródło innych pierwiastków: wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, manganu i kobaltu.

Ważny, w kontekście spożywania pomidorów, jest także likopen. Odpowiedzialny jest on między innymi za czerwoną barwę tych warzyw, ale ma także znaczenie dla naszego organizmu. Likopen bowiem jest najsilniejszym antyutleniaczem z całej grupy pochodnych karotenu. Z racji tego, że nasz organizm sam go nie wytwarza, warto sięgnąć właśnie miedzy innymi po pomidory, by dostarczyć go jak najwięcej z zewnątrz.

Pomidory to także źródło choliny - substancji wspomagającej proces snu, naukę i pamięć. Odpowiada m.in. za prawidłową budowę błon komórkowych, przekazywanie impulsów nerwowych oraz obniża stan zapalny organizmu.

Pomidory - dlaczego warto je uprawiać i jeść?

Pomidory, jak widać, to składnik, który koniecznie powinien znaleźć się w naszej diecie. Jedząc je, nie tylko zapobiegamy procesom szybkiego starzenia się tkanek, ale także wzmacniamy odporność, wpływamy na pracę układu nerwowego. Pomidory w 90% składają się z wody, 100 g zawiera tylko 15 kcal, a dzięki zawartemu w nich błonnikowi mamy poczucie sytości na dłużej. Warto więc włączyć je do swojej diety. Jednak osoby cierpiące na chorobę refluksową przełyku, alergicy i mamy karmiące powinny sięgać po nie z rozwagą.

Jak widać, pomidory to wiele zalet i można jeść je na wiele sposobów, tak, że nigdy nam się one nie znudzą. Zobaczcie kilka pomysłów na pomidory poniżej.

PRZEPISY: 

1. BRUSCHETTA Z POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I PESTO Z BAZYLII

2. SOS BOLOGNESE Z MAKARONEM Z WARZYW

3. BAKŁAŻANOWE BRUSCHETTY

4. ZAPIEKANA SAŁATKA CAPRESE Z BAKŁAŻANEM

5. POMIDOROWA NA ROSOLE