Spożywanie potraw na bazie warzyw oraz produktów wytwarzanych z mleka koziego pozwoli nam również zadbać o odporność! Jest ona szczególnie ważne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem przez całą zimę. 

Jakie są zdrowotne zalety produktów z mleka koziego?

Niezaprzeczalnym atutem koziego mleka jest to, że posiada ono właściwości pozwalające na przeciwdziałanie takim problemom jak: schorzenia płuc, podwyższony cholesterol we krwi, astma, egzemy, alergie oraz wiele innych. Cennymi jego walorami są również bardzo korzystne dla organizmu wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin m.in. A, B1, B2, B13, D, E.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że mleko kozie jest znacznie bardziej lekkostrawne niż mleko krowie. Ma to znaczenie szczególnie,  dla osób skłonnych do alergii oraz z wrażliwym układem pokarmowym.

Wprowadzenie do diety i spożywanie produktów z mleka koziego, w tym serów, zapewni dostatek korzystnych składników i witamin.

Jak włączyć kozie produkty do codziennego menu?

Ważnym elementem jest wybór najlepszej jakości produktów. Takimi są wyroby opatrzone certyfikatem Jakość Tradycja. Jest to gwarancją niepowtarzalnego, naturalnego smaku, nieprzemysłowego sposobu wytwarzania, produktu stworzonego zgodnie z 50-letnią tradycją.

Zaproś kozie sery do swojej kuchni, a zapewni to Tobie i Twojej rodzinie zdrowie oraz niezapomniane doznania smakowe!

Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty i szybki przepis na pyszne danie :)

Składniki:

  • 3 pomidory 
  • 2 kromki czerstwego żytniego pieczywa 
  • 3 łyżki świeżych ziół (np. koperek, szczypiorek, tymianek) 
  • 2 plasterki wędzonego sera koziego
  • 2 łyżki pestek słonecznika 
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotuj dość duże, sezonowe pomidory,  przekrój je na pół, a następnie  przełóż do specjalnego naczynia do zapiekania. Posiekaj wcześniej przygotowane, świeże zioła, takie jak koperek lub szczypiorek, lub inne ulubione. Upraż pestki słonecznika na suchej patelni.

Do misy miksera włóż pokruszony, czerstwy chleb oraz posiekane zioła. Następnie wrzuć kawałki wędzonego sera koziego, podprażone pestki słonecznika oraz musztardę. Całość skrop olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane składniki zmiksuj pulsacyjnie na grudkowatą masę. Na połówki pomidorów nałóż zmiksowaną kruszonkę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 190℃ w systemie “góra-dół”. Całość potrawy zapiekaj w temperaturze 190℃ przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika skrop pomidory olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Potrawę najlepiej podawaj od razu na gorąco i ciesz się wspaniałym smakiem!

Czy próbowałeś już kozich serów w swojej kuchni? Jeśli nie, to koniecznie musisz to zmienić! Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku. Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl 

*Artykuł przygotowany na podstawie materiału: “Walory odżywcze i prozdrowotne mleka koziego” autorstwa Roberta Pastuszki, Joanny Barłowskiej i Zygmunta Litwińczuka.