Suszone grzyby czy owoce to nieodłączny element zapasów w kuchennych szafkach. Najczęściej wykorzystujemy je w okresie Bożego Narodzenia. Suszone grzyby trafiają po namoczeniu i zmieleniu do farszu na uszka lub pierogi. Z kolei susz z owoców to tradycyjna baza do świątecznego kompotu. Do spiżarni często trafiają też mieszanki suszonych warzyw - wykorzystuje się je m.in. po zmieleniu jako naturalną jarzynkę do zupy. Przy świeżych produktach liczy się organizacja pracy z procesem suszenia. Idealnie sprawdzi się do tego piętrowe urządzenie. Pojemne, wygodne i ułatwiające zadania w kuchni.

Suszarka do grzybów - Lidl i produkt Silvercrest

W sierpniowej ofercie sklepów Lidl, a także w sklepie internetowym, pojawiła się suszarka do żywności, która sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających osób. Produkt marki Silvercrest przeznaczony jest do suszenia owoców, warzyw i grzybów. Ale to nie wszystkie jego możliwości użycia! Z pomocą urządzenia wysuszymy też porcje ziół, mięsa (zwłaszcza suszonej wołowiny) oraz ryb. Pozwala w naturalny sposób przyrządzić suszone produkty bez dodatku konserwantów. 

Suszarka do grzybów i żywności Lidl składa się 5 pojemników nakładanych jedno na drugie – ma więc możliwość pojedynczego stosowania. W zależności od potrzeb możemy ich użyć wszystkich lub tylko kilku. Ten model wyposażony jest w cyfrowy wyświetlacz z możliwością ustawiania temperatury i czasu. Zakresy obu są wygodne nawet dla osób, które pierwszy raz korzystają z takiego rozwiązania. Od 40 do 70 stopni C przy temperaturze i aż do 48 godz. ciągłej pracy. Na takie użytkowanie pozwala moc - to powyżej średniej wśród suszarek do żywności, czyli ok. 350 W.
Warto podkreślić, że zarówno pojemnik, jak i pokrywka przeznaczone są do mycia w zmywarce i posiadają certyfikaty do kontaktu z żywnością (w materiałach nie znajduje się BPA).

Kupujesz suszarkę do grzybów? Zwróć na to uwagę

Suszarka do żywności to jedno z urządzeń, które używać będziemy sezonowo. Warto więc postawić na produkt, który spełni wszystkie nasze oczekiwania. Oto kilka cech, które należy wziąć pod uwagę przed zakupem i inwestycją w kolejny sprzęt AGD:

  1. Moc - na rynku znajdziemy suszarki o mocy 240 W, ale zdecydowanie większą wydajność mają urządzenia o mocy 300 W lub więcej (rozpiętość dochodzi do ok. 500 W). Efektywny wentylator zapewnią lepszą cyrkulację powietrza, a tym samym dokładniejsze suszenie. Te najmocniejsze suszarki niestety są też często dość głośne, więc warto rozważyć średni zakres do standardowych w okresie jesiennym ilości grzybów czy owoców
  2. Zabezpieczenie przed przegrzaniem - to funkcja, która przydaje się, kiedy suszymy długo i nie zawsze jesteśmy blisko urządzenia. 
  3. Liczba sit i możliwość regulacji wysokości- zdejmowane, piętrowe sita powinny w łatwy sposób układać się w taką konstrukcję, jakiej akurat potrzebujemy do konkretnej ilości żywności, a także wielkości składników
  4. Możliwość mycia elementów suszarki w zmywarce - to zdecydowanie pożyteczna cecha, która nie tylko pomoże szybko posprzątać, ale też zniweluje charakterystyczne zapachy
  5. Dodatkowe opcje jak... jogurtownica - część urządzeń pełni role 2w1, czyli pozwala wykorzystać mechanizm do innych celów niż suszenie. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, warto rozważyć takie propozycje.

Jak przechowywać suszone grzyby i owoce?

Suszone owoce, grzyby czy warzywa najlepiej przechowywać w woreczkach strunowych lub pojemnikach próżniowych. Z kolei suszone zioła powinny być trzymane w papierowych torebkach lub po zmieleniu przełożone do słoików na przyprawy. Zmielić możemy też owoce czy grzyby, tworząc aromatyczne pudry do doprawiania potraw. Owocowe posypki podkręcą ciasta i desery, a z kolei grzybowy puder świetnie podkręci smak zupy czy sosu. Wspomniana jarzynka to z kolei efekt rozdrobnienia suszonej włoszczyzny. Pomysłów jest naprawdę mnóstwo, a każdy z zapasów zrobiony domowych sposobem to zdrowsze rozwiązanie dla naszych bliskich i ułatwienie w codziennym gotowaniu.