Spokojnie można powiedzieć, że to Włochy a nie Francja najlepiej sprzyja zakochanym, a wieża Eiffla w zaśmieconym Paryżu ma się nijak do balkonu Julii w malowniczej Florencji. Kolacja we dwoje w małej włoskiej kanjpce, przy pizzy, winie i pobudzających zmysły owocach morza – to wieczór o którym marzy każda zakochana kobieta.

 

Do słonecznej Italii co roku przyjeżdża 60 milionów turystów. Najwięcej zagranicznych gości odwiedza Florencję, Wenecję i Rzym. Włochy podbijają serca widokami, zabytkami i kuchnią. Inny klimat i mentalność tamtejszych ludzi bez wątpienia przyciąga. Gdzie pojechać by „wycisnąć” z tego pięknego kraju jak najwięcej?

Najpiękniejsze miejsca

 

Toskania to malownicza prowincja, którą upodobali sobie między innymi Dante, Sting i Leonardo da Vinci. Można podziwiać w niej góry, rezerwaty, stare miasta, rozkoszować się kuchnią a w szczególności truflami i owocowymi ciastami, o których dalej można będzie poczytać. Oprócz tego można tam poobcować z tubylcami i poznać ich recepty na najlepsze dania. W tym  pięknym regionie trzeba zobaczyć krzywą wieżę w Pizie i zjeść pod nią kawałek oryginalnej pizzy.  

Jeśli najbardziej zależy nam na ujrzeniu starych miast i zabytków najlepiej udać się do Florencji i Wenecji. To właśnie tu najlepiej uda się romantyczna kolacja we dwoje. Przejazdy gondolą po mieście i oryginalne przysmaki dań w bistrach na placu św. Piotra sprawią, że miłość z pewnością rozkwitnie. Przy odrobinie szczęścia we Florencji może uda się zakochanej parze odegrać balkonową scenę, a potem bez sprzeciwu skłóconych rodzin udać się na smaczny deser i wino.  

Na szczęście, by poznać smak kuchni południa nie trzeba pokonywać zbyt wielu kilometrów, ponieważ dziś możemy zjeść pizzę praktycznie wszędzie. Co sprawia, że takie jedzenie jest najbardziej popularne na świecie? Wszystko dlatego, że Włochom udało się dokonać rzeczy prawie niemożliwej. Stworzyli kuchnię oszczędną i nie pozbawioną wdzięku i wykwintu. Ich dania są perfekcyjne: proste, smaczne i niedrogie. „Biedna” kuchnia nie musi być prymitywna i nudna.

Jeśli chodzi o najpopularniejsze dania włoskie czyli pizzę i makarony to z pewnością niczym nas już nie zaskoczą. Pizza ma standardowe, znane nam składniki i powinna być zrobiona na dobrym cieśnie, bez wielu dodatków. Pasta musi być ugotowana „al dente”. Największą ciekawość budzą wszystkie inne dania, a najbardziej włoskie desery. Nie są one znane na świecie tak jak pizza czy makarony, a szkoda bo świetnie sprawdziłyby się u nas w gorące dni lata.

Desery

 

Włoskie desery nie są tak wyrafinowane jak Francuskie, ale na pewno sprawdziłyby się po romantycznej kolacji we dwoje. Owoce pobudzają zmysły i w połączeniu z odpowiednim winem sprawią, że randka z dziewczyną będzie wspaniała. Większość Włochów w ogóle nie robi deserów. Uważają, że nie ma sensu męczyć się nad czymś co można kupić u kogoś kto robi to lepiej, czyli na przykład udać się do cukierni czy zwykłego sklepu po lody. We Włoszech zaproszeni na obiad goście często przynoszą właśnie deser, a nie jakby się wydawało – wino. Mimo to, mogą oni pochwalić się wspaniałymi przepisami na tarty, ciasta czy lody.

Lody – „Gelato”

 

Lody to najlepszy deser we Włoszech. Podczas spaceru wąskimi uliczkami podziwiając cyprysy i piękne zabytki nie może zabraknąć w naszych rękach gelato w chrupiącym rożku. W każdym małym miasteczku jest mnóstwo lodziarni, a smaków tego mrożonego deseru jest tyle ile dusza zapragnie. Sama pierwszy raz byłam w Italii jak miałam 13 lat, wtedy nie mogłam się najeść lodami o smaku Nutelii, Smerfów, Mięty czy Snikersa, o których w Polsce mogłam tylko pomarzyć. Tyle wymyślnych rodzajów robi się głównie dla turystów, prawdziwe oryginalne gelato są zupełnie inne.

Włosi lubią smak ryżu na słono jak i na słodko, dlatego popularne są u nich lody ryżowo – waniliowe, które można zrobić samemu mając ryżowy pudding. Wystarczy dodać do niego ulubionych składników, migdałów czy owoców, i zamrozić. Oprócz tego, co może wydawać się nam dziwne pasjonaci gelato polewają je niekiedy oliwą z pierwszego tłoczenia i posypują solą morską. Deser smakuje specyficznie, najczęściej przyrządza się go z lodów waniliowych. Zasmakuje nam jeśli będziemy mieli dobrą, najlepszą oliwę.

Sorbety

 

To lody zrobione na bazie owoców, są pyszne i bardzo typowe dla krajów o gorącym klimacie. Wspaniale pasują po kalorycznym obiedzie w upalny dzień. Odświeżają, są smaczne i niezwykle lekkie. Włosi często dodają do lodów własnej roboty grappę, ich słynny alkohol, wódkę czy absynt. W każdym regionie Włoch jest pod dostatkiem świeżych słodkich owoców, mieszkańcy wyćwiczyli się w sztuce robienia lodów tak dobrze, że koniecznie trzeba ich tam spróbować. A jak samemu zrobić sorbet? Nie ma nic prostszego. Owoce należy zmiksować i zmieszać z syropem cukrowym w odpowiednich proporcjach, najlepiej tak by masa zamarzła i jednocześnie pozostała miękka. Bardzo dobre są kwaśne sorbety, z cytryny czy pomarańczy. Dodaje się do nich zmiażdżonych ziół, np. bazylii czy kolendry, tak jak robi to Jamie Oliver po wycieczce do Toskanii. Jeśli do sorbetu dodamy trochę śmietanki uzyskamy lody o nazwie szerbet. Są one kremowe i bardzo smaczne.

Dla urozmaicenia do sorbetów można podać ciasteczka serowe, które smaży się na mocno rozgrzanym tłuszczu. Mają one kwaskowaty smak, który zawdzięczają skórce cytrynowej i likierze pomarańczowemu.

Tarty – „crostata”

 

W lato we Włoszech jest dużo owoców, które można wykorzystać do sorbetów i tart owocowych. Wszystkie babcie w Italii robią swoim wnukom ciasta z owocami z własnego ogródka. Najlepiej wypróbować tartę o toskańskim smaku z figami, migdałami i cynamonem.  Smak Florencji można poczuć w typowej dla tego regionu tarcie ryżowej, z waniliowo – pomarańczowym nadzieniem smakującym trochę jak angielski pudding ryżowy. Do tego deseru podaje się zwykle kieliszek słodkiego wina, świetnie nadaje się by zabrać go na piknik czy na wycieczkę. Podobnie jak puddingi lepiej zrobić tartę ryżową z dnia na dzień, wtedy ma lepszy smak.

 

  Klasyczne tarty owocowe, robi się z sezonowymi owocami. Można do nich użyć jeżyn, agrestu, malin, truskawek czy jagód. Jest to bardzo prosty i smaczny deser, który można zrobić bardzo szybko, szczególnie wtedy kiedy mamy gotowe kruche ciasto w lodówce. Często dodaje się do nadzienia trochę cenionej przez Włochów grappy, ale wtedy nie będą mogły zjeść naszego deseru dzieci. Oprócz dużych wypieków Włosi robią także małe tarteletki, które wyglądają zupełnie jak miniaturowe tarty. Na spodzie znajduje się kruche ciasto, a na górze owoce zalane marmoladą.

Inne ciasta

 

Wszystkie Włoskie desery najczęściej mają w sobie owoce. Jednym z najlepszych ciast jest toskańskie ciasto winogronowe, które zachwyca smakiem owoców, oliwy i masła. Jest to lekkie ciasto, które świetnie smakuje ze słodkimi owocami. Mogą być to również jagody, jeśli decydujemy się na winogrona najlepiej wykorzystywać do ciast odmiany fragola czy muscat. Gdy obiad jest już upieczony wszystkie „mammy” pieką na gasnącym ogniu tradycyjne bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianek i jabłek. Jest ono bardzo lekkie, świetnie pasuje do czerwonego wina i w smaku przypomina angielski pudding z chleba i masła. Pycha!

Owoce górą!

 

Z owocami Włosi robią wszystko i jedzą je pod każdą postacią w formie deseru. Winogrona czy jagody można przymrozić w zamrażarce i jeść jak normalne owoce popijając grappą. Oprócz tego istnieje wiele przepisów które składają się wyłącznie z owoców, syropu, cukru pudru lub cukru waniliowego i odrobiny alkoholu. Zwykle wszystkie sałatki podaje się w połówkach pomarańczy. Owocowe desery zupełnie wystarczają Włochom, pomijając tiramisu, które również bardzo im smakuje.

Mimo, że Włosi nie lubią robić słodkich przekąsek wychodzą im one świetnie. Będąc w Italii nie należy skupiać się jedynie na pizzy, makaronach i chrupkich bułkach. Lody i desery z owoców to obowiązkowe potrawy do spróbowania na wakacjach. Kuchnia Italii jest idealna, świeża innowacyjna i prosta. Na pewno sprawdzi się i uda w lato i na randce. W końcu kto lepiej zna się lepiej niż Włosi na powiedzeniu „przez żołądek do serca”?