Ciągnące się kilometrami plaże, malownicze wioski rybackie i imponujący wał, który chroni tę piękną okolicę przed morskimi falami. Holenderskie jezioro IJsselmeer i cały teren wokół to jeden z ulubionych celów turystycznych w Holandii. Jezioro jest wymarzonym miejscem dla miłośników pływania, serfowania i żeglowania. Właśnie żaglówką najłatwiej dotrzeć do rozsianych wokół jeziora uroczych wiosek rybackich i portowych miasteczek.

Odebrane morzu

 

Jego nazwa pochodzi od największej holenderskiej rzeki, mającej ujście w jeziorze – IJssel. Jezioro IJsselmeer, zwane dawniej Zuiderzee, powstało w 1932 r., kiedy zatokę Zuiderzee zamknięto 32-kilometrową tamą.

 

Raj dla rodzin i sportowców

 

Wał i drogi, po których można poruszać się rowerem i podziwiać piękną jak z obrazka okolicę oraz nocleg na przytulnej łodzi zacumowanej przy brzegu jeziora – to wszystko ma niepowtarzalny urok. Miejscami, które warto odwiedzić, są dawne miasta portowe, jak np. Enkhuizen ze wspaniałym muzeum Zuiderzee. Na ogromnej, zabudowanej malowniczymi domkami i tradycyjnymi wiatrakami przestrzeni pod gołym niebem zwiedzający mogą zobaczyć, jak wyglądało życie w tej wiosce przed 100 laty.

 

Pyszne śledzie i aromatyczne sery

 

Volendam, czyli miasto, a właściwie wieś węgorza, to stara rybacka osada z wyjątkową atmosferą, starymi rybackimi domkami, malowniczym portem i kramami rybnymi. Jej mieszkańcy zachowali i nadal kultywują tradycje, nosząc regionalne stroje. Można tutaj spróbować wyśmienicie uwędzonych węgorzy, makreli i śledzi. Natomiast w pobliskim Edam, wsi znanej głównie z wyrobu sera o tej nazwie, w lipcu i sierpniu odbywa się tradycyjny bazar serów (Kaasmarkt), które dostarczane są na rynek łodziami. Sery edam to duże, kilkukilowe kule, miękkie i łagodne w smaku, w przeciwieństwie do starszego i ostrzejszego sera z Goudy. Zwiedzający mogą się posilić także kanapką ze śledziem (Broodje Haring), rybą w cieście z frytkami i remuladą lub bułkami z leerdamerem lub goudą. Na amatorów słodkości czekają zaś naleśniki lub chrupiące wafle z karmelowym kremem. Lekker, lekker (pyszne)!

Zobacz także: Kuchnie świata