Sielankowe miasteczka z budynkami z muru pruskiego, porośnięte winoroślą wzgórza, warowne zamki i bardzo europejska stolica regionu – Strasburg – to wizytówki tego francuskiego regionu. Alzację co roku odwiedzają przede wszystkim ci, którzy chcą zobaczyć uprawy winorośli i przebyć słynny szlak winny, ciągnący się ok. 170 km z północy na południe, u podnóża pasma górskiego Wogezów. Na szlaku tym znajduje się 67 mniejszych lub większych winnic, gdzie w specjalnie przeznaczonych do degustacji piwniczkach można delektować się smakiem wina i alzackimi przysmakami.

Witamy w Strasburgu

 

Stolica Alzacji i departamentu Dolny Ren to przede wszystkim zachwycające urokiem i zabytkami stare miasto. W samym centrum wznosi się katedra z wieżą o wysokości 142 m i Kammerzell – dom z XV wieku z bogato zdobioną fasadą. To tutaj mieści się najwięcej restauracji i kameralnych winiarni, w których można bez końca degustować lokalne trunki i potrawy. Przy lampce sylvanera czy pinot noir i takich przysmakach, jak pasztet z gęsich wątróbek czy ser munster, czas mija niepostrzeżenie. Po posiłku warto wybrać się na przejażdżkę łódką po rzece Ill, aby z innej perspektywy móc podziwiać dzielnicę La Petite France czy gmach parlamentu europejskiego.

Szlakiem win

 

Jadąc na południe Alzacji, warto zatrzymać się np. w Obernai, aby zwiedzić średniowieczną część miasta, a w położonym w bliskim sąsiedztwie Mont Sainte-Odile zobaczyć wznoszący się nad miastem klasztor. Dalej na południe znajdują się perły winnego szlaku: Riquewihr i Ribeauvillé z brukowanymi uliczkami i ukwieconymi podwórkami. W przytulnych restauracjach do drożdżowych babeczek (Gugelhupf), w zależności od tego, czy są z bakaliami, czy z pikantnym boczkiem, serwuje się rieslinga, gewürztraminera lub crémant.

Fermes auberges – raj dla smakoszy

Alzacja to świetne miejsce dla tych, którzy oprócz zwiedzania lubią też delektować się lokalnymi specjałami. Zatrzymując się w przydrożnych winnicach, koniecznie trzeba spróbować chrupiącej tarty (Flammkuchen). Potem można zwiedzić malownicze Colmar ze słynnym ołtarzem z Isenheim i zakończyć dzień w jednej z ekologicznych górskich ferm (fermes auberges), posilając się np. Baeckeoffe, czyli treściwą zapiekanką z kilku rodzajów mięs..mieszkańcy Alzacji chętnie zakładają stroje