Placki ziemniaczane to bardzo proste i uwielbiane przez wielu Polaków danie, które zwykle przygotowuje się ze startych ziemniaków i smaży na tłuszczu. Tak przygotowane placki można jeść m.in. ze śmietaną, z sosem pieczarkowym, gulaszem a nawet (choć to kontrowersyjne) posypane cukrem. Żeby jednak placki z ziemniaków nie przejadły się zbyt szybko – następnym razem skorzystajcie z przepisu, który oryginalnie wywodzi się z Czech. Chodzi o dodanie do masy ziemniaczanej 1 szczególnego składnika.
Placki ziemniaczane po czesku - jak zrobić
Placki ziemniaczane przyrządzone po czesku to doskonały pomysł na urozmaicenie kuchennej rutyny. Będą chrupiące, pełne smaku, a ich tekstura stanie się jeszcze ciekawsza. Cały sekret tkwi w dodaniu do tej potrawy tłustego boczku.
Jeśli doprawicie wasze placki również majerankiem i czosnkiem – potrawa będzie smakować wprost obłędnie. Placki ziemniaczane wyjdą też bardziej sycące oraz aromatyczne, niż te przygotowane według klasycznego polskiego przepisu. W tym przypadku warto się zainspirować kulinarnymi odkryciami naszych bliskich sąsiadów.
Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem
Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże jaja
- 125 ml mleka
- ok. 200 g tłustego boczku
- ok. 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 główka czosnku
- 1-2 łyżki majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
- Najpierw obierzcie i umyjcie ziemniaki, następnie zetrzyjcie je na tarce o drobnych oczkach;
- Dodajcie jajka, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz boczek pokrojony w kosteczkę;
- Całość doprawcie majerankiem i dokładnie wymieszajcie;
- Odstawcie masę na 3-4 minuty, wrzućcie posiekany czosnek i wlejcie mleko;
- Jeśli cała masa nie będzie wystarczająco zwarta – dosypcie maksymalnie 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- Dalej wyrabiajcie ciasto – jeśli nadal będzie zbyt płynne, to dodajcie jeszcze 2 łyżki mąki;
- Roztopcie na patelni smalec i nakładajcie na nią placki uformowane z masy;
- Smażcie na niewielkim ogniu, do momentu, aż będą lekko rumiane.
Tak przyrządzone placki ziemniaczane po czesku są pełnoprawnym daniem obiadowym lub sycącą kolacją. Możecie podać je z ulubioną sezonową surówką, np. z marchewki, świetnie będą też pasować takie dodatki, jak klasyczna mizerla albo samodzielnie ukiszone ogórki małosolne.
Komentarze