Placki ziemniaczane to bardzo proste i uwielbiane przez wielu Polaków danie, które zwykle przygotowuje się ze startych ziemniaków i smaży na tłuszczu. Tak przygotowane placki można jeść m.in. ze śmietaną, z sosem pieczarkowym, gulaszem a nawet (choć to kontrowersyjne) posypane cukrem. Żeby jednak placki z ziemniaków nie przejadły się zbyt szybko – następnym razem skorzystajcie z przepisu, który oryginalnie wywodzi się z Czech. Chodzi o dodanie do masy ziemniaczanej 1 szczególnego składnika.

Placki ziemniaczane po czesku - jak zrobić

Placki ziemniaczane przyrządzone po czesku to doskonały pomysł na urozmaicenie kuchennej rutyny. Będą chrupiące, pełne smaku, a ich tekstura stanie się jeszcze ciekawsza. Cały sekret tkwi w dodaniu do tej potrawy tłustego boczku.

Jeśli doprawicie wasze placki również majerankiem i czosnkiem – potrawa będzie smakować wprost obłędnie. Placki ziemniaczane wyjdą też bardziej sycące oraz aromatyczne, niż te przygotowane według klasycznego polskiego przepisu. W tym przypadku warto się zainspirować kulinarnymi odkryciami naszych bliskich sąsiadów. 

Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże jaja
  • 125 ml mleka
  • ok. 200 g tłustego boczku
  • ok. 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 główka czosnku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierzcie i umyjcie ziemniaki, następnie zetrzyjcie je na tarce o drobnych oczkach;
  2. Dodajcie jajka, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz boczek pokrojony w kosteczkę;
  3. Całość doprawcie majerankiem i dokładnie wymieszajcie;
  4. Odstawcie masę na 3-4 minuty, wrzućcie posiekany czosnek i wlejcie mleko;
  5. Jeśli cała masa nie będzie wystarczająco zwarta – dosypcie maksymalnie 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  6. Dalej wyrabiajcie ciasto – jeśli nadal będzie zbyt płynne, to dodajcie jeszcze 2 łyżki mąki;
  7. Roztopcie na patelni smalec i nakładajcie na nią placki uformowane z masy;
  8. Smażcie na niewielkim ogniu, do momentu, aż będą lekko rumiane.

Tak przyrządzone placki ziemniaczane po czesku są pełnoprawnym daniem obiadowym lub sycącą kolacją. Możecie podać je z ulubioną sezonową surówką, np. z marchewki, świetnie będą też pasować takie dodatki, jak klasyczna mizerla albo samodzielnie ukiszone ogórki małosolne