Placki z jabłkami, czyli złociste, chrupiące placuszki, z miękkim, ciepłym jabłkiem w środku, w dodatku posypane cukrem pudrem… Smak, kolor, aromat – to wszystko tworzy niepowtarzalną kompozycję, przypominającą dzieciństwo. Placki z jabłkami to potrawa tania, którą można łatwo i szybko przyrządzić i która zawsze dobrze smakuje – może dlatego nasze zabiegane mamy i babcie tak chętnie je robiły?

 

Placki z jabłkami – przepisy

Ciasto, które docelowo ma mieć konsystencję gęstej śmietany, przygotowujemy z mleka, jajka, mąki, sody i cukru. Obrane i pokrojone jabłko (które dodatkowo można posypać przyprawą do jabłecznika) mieszamy z ciastem. Placki smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. I nasze placki gotowe! Trzeba przyznać, że nie ma łatwiejszego przepisu, według którego powstałoby coś tak pysznego.

Placuszki z jabłkami doskonale smakują posypane cukrem pudrem, świetną opcją jest też podawanie ich ze słodkim twarożkiem. Np. w wersji racuchowej. Zresztą racuchy to kolejny wspaniały przepis na placki z jabłkami. Racuchy najlepiej smażyć na oleju rzepakowym, a przygotować je można bardzo prosto. Wystarczy utrzeć twaróg z żółtkami, dodać starte jabłka, mąkę i szczyptę soli, a potem dokładnie wymieszać składniki. Następnie należy dodać białka ubite na sztywną pianę, cukier do smaku i delikatnie wymieszać. Po usmażeniu podawać z cukrem pudrem lub owocami.

Placki z jabłkami w wersji racuchowej można zrobić też w nieco inny sposób, a mianowicie przygotowując ciasto na bazie jogurtu lub kefiru. Bardzo smaczne są również drożdżowe racuchy z jabłkami.

 

Placki z jabłkami na nowo

Placki z dodatkiem jabłek można zrobić też w mniej tradycyjny, ale równie smaczny sposób. Przykładowo: z kaszą manną i bananami. W misce łączymy ze sobą mąkę, kaszę manną, cukier, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Do tak przygotowanej gładkiej masy dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i rozdrobnionego widelcem banana. Delikatnie mieszamy, odstawiamy na 20 minut. Smażymy na oleju do zrumienienia. Można podawać z jogurtem i owocami.

Wspaniałym pomysłem na podwieczorek są placki z jabłkami, które właściwie nazwać należy raczej jabłkami w cieście. Te złociste krążki posypane cukrem pudrem zachęcą do jedzenia każdego. A przygotować je można w niecałe pół godziny. Obrane i pokrojone na plastry jabłka trzeba polewamy sokiem z cytryny i rumem. Do miski wlewamy mleko, wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder i cynamon. Całość miksujemy, stopniowo dodając mąkę. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka. W tak przygotowanym cieście obtaczamy jabłka i smażymy je z dwóch stron na złoto.

Nie zapominajmy też, że placki  to mogą być po prostu wypieki! Jak np. szarlotka po włosku, czyli wiejski placek z jabłkami, czyli połówki jabłek zapiekane w cieście i podawane z dżemem morelowym. No i najważniejsze - można je zrobić nie tylko z jabłkami - zobacz przepis na placki z dyni.