Placki po węgiersku (znane również jako placki po zbójnicku lub placki po cygańsku) to oczywiście, placki ziemniaczane składane na pół i wypełnione wyśmienitym gulaszem. I to gulasz jest tutaj najistotniejszy, dlatego to od niego zaczniemy rozważania na temat tego, jak powinno być przygotowane to danie.

Placki po węgiersku – gulasz

 

Najlepiej, żeby takie placki podawane były z gulaszem gotowanym na mięsie wołowym. Mięso to doskonale komponuje się ze smakiem papryki, a papryka to przecież podstawa węgierskiej kuchni.

Przygotowanie gulaszu zaczynamy od umycia mięsa i skrojenia go w kostkę. Następnie mięsne kostki obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem – tak, by się zrumieniły. Mięso przekładamy do garnka, a na patelni smażymy teraz cebulę. Dokładamy ziele angielskie i mięso z cebulą zalewamy bulionem (jeśli wcześniej nie przygotowaliśmy bulionu, to do gotowania możemy dołożyć korzeń marchewki i pół korzenia pietruszki). Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i całość dusimy ok. 40 minut.

Placki po węgiersku: gulasz

W międzyczasie usuwamy z papryki gniazda nasiennie i kroimy ją na plastry, a pokrojone pieczarki smażymy do czasu aż wyparuje z nich woda. Do gulaszu dodajemy usmażone pieczarki, paprykę świeżą i paczkę papryki w proszku. Gulasz dusimy kolejną godzinę, żeby mięso zmiękło, a na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem. Warto dołożyć też koncentrat lub przecier pomidorowy. Gulasz można też zagęścić mąką, ale raczej unikajmy dodawania śmietany, bo przytłumi ona smak papryki i nasze placki po węgiersku zmienią się w zwykłe placki ziemniaczane.

O innych trickach na gulasz przeczytaj w artykule „Najlepsze przepisy na placki”. Natomiast o samych plackach ziemniaczanych przeczytasz w artykule „Przepis na placki ziemniaczane: prosto i smacznie”, który właściwie powinien mieć inny tytuł: wszystko, co chcielibyście wiedzieć o plackach ziemniaczanych. Znajdziesz tam bowiem wiadomości na temat tego, jaką mąkę wybrać do placków, jak ucierać cebulę, żeby nie płakać i jak placki ziemniaczane zmienić w potrawę niskokaloryczną. Zobacz też naszą galerię: 23 przepisy na placki ziemniaczane, w której znajdziesz sprawdzone receptury na bazę naszego dania. Szukasz bezmięsnego pomysłu na takie placki? Zobacz przepis: wegetariański placek po węgiersku.

Placki po węgiersku – co jeszcze powinieneś wiedzieć?

Placki po węgiersku – co jeszcze powinieneś wiedzieć?

 

Żeby nasze placki miały szczególnie wyrazisty smak, warto zadbać o przyprawy. Gulasz dobrze jest przyprawić majerankiem, którego lekko piekący, ale mimo to delikatny smak świetnie pasuje do papryki. Można pokusić się też o oregano, jednak po pierwsze majeranek jest jednak subtelniejszy, a po drugie oregano to krok w stronę kuchni śródziemnomorskiej – nie każdy ma ochotę na takie miksowanie smaków. Można za to skomponować inny miks, który do gulaszu będzie świetnie pasował. Otóż gotując bulion do gulaszu, sięgnijmy po przyprawy takie jak: gorczyca, kolendra, natka pietruszki, chili, cząber, kminek oraz tymianek. Można taką mieszankę przygotować sobie już wcześniej, mieszając w słoiczku po łyżeczce z każdej z tych przypraw. W każdym razie gwarantuje ona niezapomniane doznania smakowe – czyli to, za co tak cenimy placki po węgiersku.