Soki to zdrowie, wzmocnienie i zwiększenie sił witalnych. Sok z moreli – do tego jeszcze przedłużenie młodości. Sezon na morele jest u nas bardzo krótki, więc nie należy zwlekać, tylko w lecie „wycisnąć” wszystko, co dobre z tych owoców. Przed i po sezonie natomiast, sok z moreli kupicie w dobrze wyposażonych sklepach z żywnością eko, hipermarketach, aptekach lub przez internet. Uwierzcie, ten napój na tle innych soków zdecydowanie się wyróżnia. Dlaczego warto się nim zainteresować?
Sok z moreli - właściwości ważne dla seniorów
Sok morelowy jest bogaty przede wszystkim w witaminę A (aż 1926 jednostek), witaminę C, antyoksydanty i beta-karoten (aż 1094 mg). To właśnie niemu zawdzięcza swoją piękną, nasyconą barwę. Witamina A sprawia, że sok nazywany jest „nektarem bogów”. Spowalnia ona procesy starzenia się całego organizmu, wspiera odporność i dba o prawidłowe widzenie. Odpowiada ona też za kondycję włosów, skóry i paznokci. Skórę pielęgnuje tu też beta-karoten, który nadaje jej promienny wygląd, reguluje produkcje sebum, przyspiesza regenerację cery i poprawia jej odcień.
Sok z moreli dzięki antyoksydantom zmniejsza ryzyko chorób serca i zwężenia naczyń krwionośnych oraz chroni organizm przed „grasującymi” prozapalnymi wolnymi rodnikami. Wśród przeciwutleniaczy są flawonoidy, w tym katechiny i kwercetyna, które zmniejszają stres oksydacyjny, prowadzący m.in. do otyłości.
Sok z moreli ma też bardzo dużo potasu (259 mg) i fosforu (23 mg). Minerały te wspierają pracę mózgu, czuwają nad prawidłowym ciśnieniem krwi, obniżają poziom stresu i poprawiają koncentrację. Sok morelowy więc nie tylko orzeźwia, ale pomaga zachować jasność umysłu.
Sok z moreli - sama przyjemność, byle z umiarem
Jeśli nabraliście apetytu na sok z moreli lub świeże owoce, to świetnie. Pamiętajcie tylko o piciu go we właściwej ilości. Zbyt duża ilość soku lub świeżych moreli na raz (ok. 10 sztuk) może wywołać biegunkę. Najlepiej jeść dziennie ok. 4 sztuki. Morela jest też bardzo słodkim i dość kalorycznym owocem - w 100 g jest 49 kcal i 11 g cukru. Świeże morele mają też wysoki indeks glikemiczny (57), dlatego soku nie powinni pić cukrzycy i osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Sok z moreli najlepiej rozcieńczajcie przed wypiciem wodą (tworząc w ten sposób swój „nektar bogów”. Dzięki temu będziecie mogli wypić go więcej.
Sok z moreli - przepis
Do zrobienia własnego soku z moreli potrzebujecie bardzo dojrzałych owoców. Sok z niedojrzałych nie będzie nadawał się do picia. Po zrobieniu będzie bardzo gęsty, ale jeśli nie przepadacie za taką konsystencją, możecie go przecedzić.
Składniki:
- 2-3 kg dojrzałych moreli
- cukier (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Umyjcie morele, pokrójcie je na połówki i wypestkujcie. Nie musicie ich obierać.
- Przełóżcie owoce do emaliowanego lub stalowego garnka*
- Zalejcie morele wodą - powinna tylko przykryć owoce i wstawcie garnek na duży ogień.
- Podczas gotowania będzie wytwarzać się piana - usuwajcie ją na bieżąco.
- Gotujcie owoce do miękkości - gdy zaczną się rozpadać, zestawcie je z ognia i wystudźcie.
- Przecedźcie sok przez durszlak, odłóżcie na chwilę na bok.
- Przetrzyjcie resztki owoców przez sitko o drobnych oczkach, pozbądźcie się skórek.
- Puree, które powstało z owoców, nie wyrzucajcie - połączcie je z sokiem, wymieszajcie i ponownie zacznijcie podgrzewać sok.
- Możecie go również dosłodzić - cukier będzie jednak prawdopodobnie zbędny.
- Gotujcie sok przez 5 minut, usuńcie pianę. Przelejcie sok do wyparzonych słoików, zakręćcie i zapasteryzujcie.
*Garnek aluminiowy może sprawić, że sok z moreli straci ładny, żywy kolor.
Komentarze