Hanna Szymanderska to prawdziwy autorytet , jeśli chodzi o kulinaria. Autorka zebrała w swojej książce prawie 200 przepisów na pierogi i pierożki z różnych części świata. Jeśli lubisz gotować a nazwy takie jak: knysze, kołaczyki, ravioli, empanadas czy tortellini to nazwy, które niewiele Ci mówią, ta książka powinna trafić w Twoje ręce.

Jeśli jednak rozróżniasz powyższe nazwy, dzięki tej książce poznasz tradycyjne i mniej znane przepisy na pierogi.  Pomysły na nowe farsze, ale i ciekawe rodzaje pierogowego ciasta, przerodzą się w pyszne dania główne, ale i dodatki do zup czy przystawki.

Pierogi świata to przepisy na pierogi ze wszystkich kontynentów. Słodkie i wytrawne. Mięsne i wegetariańskie.  Pieczone i gotowane.

W książce nie zabrakło tez pomysłów na dodatki, takie jak sosy i masełka, które świetnie komponują się z pierożkami.