Uwielbiam pikantną kuchnię, ostre dania, po spożyciu który czuję się w ustach tzw. OGIEŃ!

Pikantne sosy, różne odmiany papryczek chili czy japoński chrzan wasabi nie tylko świetnie smakują i nadają daniom charakteru, również pozytywnie wpływają na nasz organizm, poprawiają krążenie, trawienie, nastrój oraz rozgrzewają.

Co sprawia, że są tak piekielnie ostre?! Głównie kapsaicyna, piperyna oraz izotiocyjanian allilu.

Siła tkwiąca w papryczce chili – kapsaicyna

Siła tkwiąca w papryczce chili – kapsaicyna

Papryczki chili i jej odmiany zaliczane są do najostrzejszych przypraw świata. Za ostry i piekący smak odpowiedzialna jest kapsaicyna, znana głównie jako składnik przypraw, a także tabletek na odchudzanie. Stymuluje metabolizm, przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej i wpływa na produkcję hormonu tarczycy. Dodatkowo uważana jest za lek na raka. Jej spożywanie zmniejsza również ryzyko zachorowania na grypę i przeziębienie.

Spożywając ją należy jednak pamiętać, że rozpuszcza się w alkoholu i tłuszczach. Dlatego aby ugasić piekący smak w ustach i pragnienie należy po zjedzeniu dużej ilości chili najlepiej napić się mleka lub piwa! Nigdy wody!

Piekielne smaki – świętujemy Dzień Pikantnych Potraw

Piekielne ziarenka – pieprz i piperyna

Ciężko sobie wyobrazić codzienne gotowanie, bez szczypty pieprzu. To właśnie pieprz zaraz obok soli jest najczęściej używaną przyprawą w naszych domach. Są różne rodzaje pieprzu, jednak to właśnie pieprz czarny jest najbardziej pikantny. To za sprawą piperyny, która pokrywa ziarenka i nadaje ostry smak. Pieprz ma właściwości przeciwbólowe, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. W połączeniu z cynamonem zmniejsza bóle migrenowe, z wódką  – pomaga na niestrawność i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Piekielne smaki – świętujemy Dzień Pikantnych Potraw

Moc zawarta w korzeniu – chrzan i jego odmiany

W Polsce uprawiany i najczęściej stosowany jest chrzan pospolity. Inną bardzo ostrą odmianą chrzanu jest wasabi (chrzan japoński). Znany na całym świecie, popularny w kuchni azjatyckiej, głównie japońskiej. Ostrości chrzanu, w przeciwieństwie to ostrości papryczki nie da się zmierzyć. Za jego palący smak odpowiada izotiocyjanian allilu, który jest lotnym związkiem organicznym i oddziałuje nie tylko na receptory smakowe, ale także na oczy i nos.

Chrzan ma silne właściwości lecznicze. Podobnie jak i inne ostre przyprawy ma właściwości bakteriobójcze, dezynfekujące i przeciwgrzybicze. Przeciwdziała wszelkim zatruciom pokarmowym i zmniejsza możliwość tworzenia się zakrzepów we krwi. Zawarte w nim olejki lotne udrażniają także drogi oddechowe.

Piekielne smaki – świętujemy Dzień Pikantnych Potraw

Nieco mniej popularna, jednak równie często używana w kuchni jest kurkuma zwana często „szafranem dla ubogich”. Ma ostry i palący smak i jest wykorzystywana jako składnik curry. Daniom nadaje piękny żółty kolor i niepowtarzalny smak. Kurkuma słynie z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych. Poprawia także krążenie i oczyszcza organizm z zalegających toksyn.

Piekielne smaki – świętujemy Dzień Pikantnych Potraw

Do pikantnych przypraw zaliczamy również imbir. Zwany w medycynie azjatyckiej „gorącym korzeniem”, powodującym „ogień w ciele”. Ma lekko piekący smak. Obniża cholesterol, ma działanie rozgrzewające i przeciwwirusowe.

Piekielne smaki – świętujemy Dzień Pikantnych Potraw

Na koniec należy wspomnieć jeszcze o czosnku. Jego ostry smak i aromat nadaje wyjątkowego smaku potrawom. Przyspiesza trawienie i redukuje wzdęcia. Od lat używany jest również jako naturalny antybiotyk.

Jak widać ostre przyprawy mają dobroczynne właściwości. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, co przyspiesza trawienie pokarmów. Należy jednak pamiętać, że spożywanie nadmiernej ilości pikantnych przypraw może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Pikantne potrawy drażnią błonę śluzową całego organizmu, mogą przyczynić się również do większej produkcji sebum i częstszego pojawiania się wyprysków.

Dlatego ważne aby spożywać je z umiarem!