Trudno wyobrazić sobie bez nich ciasteczka, sałatki czy pieczywo. Można je też jadać jako wartościową przekąskę w ciągu dnia.

Pestki dyni i słonecznika

Zaliczane są do najzdrowszych produktów naturalnych. To bogate źródło błonnika, białka oraz witamin: E i z grupy B. Są wysokokaloryczne – łyżka stołowa pestek zawiera około 100 kcal. Jednak dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają, podobnie jak orzechy, poziom cholesterolu. Aby pestki zachowały pełnię składników odżywczych, należy je przechowywać w lodówce lub zamrażarce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Orzechy włoskie

Orzech jest długowiecznym drzewem – rośnie do 400 lat. Po 12 latach zaczyna owocować. Jedzenie orzechów poprawia koncentrację oraz pamięć i dobrze wpływa na cerę. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na serce czy nowotwory. Ich spożywanie zaleca się osobom z niedoborem magnezu – nadpobudliwym, przemęczonym i chorym na depresję. Dostarczają potasu, fosforu i wapnia. Owoce wykorzystuje się również do produkcji kremów i oczyszczających maseczek, a ich łupiny są cennym składnikiem pilingów.

Opracowano na podstawie listów Pauliny Musiał z Bilczy, Patryka Kieruzela z Brodów Małych i Eweliny Rogowskiej z Kielc.

Dziękujemy!

Fot.: dinostock - Fotolia, Kati Molin - Fotolia