10 rad do perfekcyjnego biszkoptu:


1. SKŁADNIKI

Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej!


2. PRAWIDŁOWE UBICIE BIAŁEK

Ubita piana z białek powinna być lśniąca, a po odwróceniu miski do góry dnem, nie powinna spływać z jej ścianek.


3. STOPNIOWE DODAWANIE SKŁADNIKÓW

Cukier powinno dodawać się stopniowo, łyżka po łyżce. Żółtka dobrze roztrzepać w misce, a następnie również powoli wlewać do ubitej piany z białek.


3. PRZESIANE, SUCHE SKŁADNIKI

Suche składniki powinny być przesiane i delikatnie wmieszane do piany.


4. WYKŁADANIE BLASZKI PAPIEREM DO PIECZENIA

Jeśli biszkopt pieczemy w tortownicy, papierem do pieczenia wykładamy tylko DNO formy,boki niczym nie smarujemy.


5. PIECZENIE

Czas oraz temperatura pieczenia zależy od ilości składników z jakiej przygotowujemy biszkopt, od wielkości formy oraz naszego piekarnika. Ja piekę najczęściej w 160-180 st.C, choć nie raz napotkałam się na przepis, gdzie biszkopt zalecano piec w 200 st.C. Ważne, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia (może skończyć się to zakalcem, lub opadnięciem biszkoptu)


6. TEST "SUCHEGO PATYCZKA"

Jak sprawdzić, czy nasz biszkopt jest upieczony? Wystarczy lekko uchylić piekarnik i wbić w biszkopt np. wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy- biszkopt jest upieczony. Jeśli patyczek będzie mokry i będzie na nim surowe ciasto- należy kontynuować pieczenie.


7. STUDZENIE

Upieczony biszkopt należy wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na na podłogę z około 60 cm ( dzięki temu nie opadnie) Następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku.


8. PROSZEK DO PIECZENIA

Jest niepotrzebny! Jeśli przygotujemy biszkopt według tych zasad, na pewno się uda ;) Oczywiście, nie jest to zakazane. Ja również w niektórych przepisach go używam.


9. BISZKOPT CIEMNY

Jeśli chcemy przygotować biszkopt ciemny-z dodatkiem kakao, należy zastąpić tyle łyżek mąki ile chcemy dać kakao (np. odejmuje 3 łyżki mąki, a w zamian dodaje 3 łyżki kakao)


10. NASTAWIENIE

Pamiętaj! Człowiek uczy się na błędach...najgorsze co można zrobić, to poddać się, gdy znów wyjdzie zakalec. Przygotowując biszkopt rób to z radością i zaangażowaniem. Na pewno się uda. Powodzenia!!