Pasty serowe to nie tylko smaczna, ale i zdrowa propozycja śniadaniowa. Nabiał już od najmłodszych lat powinien zagościć w diecie każdego człowieka. Jest to wyśmienite źródło białka. Ponadto zawiera wiele innych dobroczynnych składników jak wapń, który zapewnia nie tylko mocne i zdrowe kości, ale też pomaga w rozwoju mięśni. Witaminy czy aminokwasy zawarte w nabiale odżywiają nasz organizm, dostarczając niezbędnych składników do jego prawidłowego funkcjonowania.

Alternatywą dla twarożkowych past są te przygotowywane z innymi serami – fetą, topionym czy żółtym serem.

Pasty serowe z serem feta

Jest to najbardziej znany grecki ser, tradycyjnie wytwarzany z pasteryzowanego mleka owczego z dodatkiem koziego lub wyłącznie z owczego. Świeża feta jest grudkowata i wilgotna od serwatki, w której dojrzewa. Dojrzała zaś jest sucha i słonawa.

Najczęściej dodajemy ten ser do sałatki greckiej, ale świetnie sprawdzi się jako baza do warzywnych past.

Dzięki swojemu lekko słonemu smaku przygotowywana pasta nie musi być dodatkowo solona, wystarczy dodać przyprawy, które podkreślą smak całości. Ser feta łatwo się kruszy, dzięki temu łatwo jest go też rozsmarować na kanapce.

Propozycje past z serem feta:

Pasta z papryką

Czerwoną paprykę w całości wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy tak długo, aż na skórce pojawią się czfetaarne plamy. Tak upieczoną paprykę wkładamy do foliowego woreczka, szczelnie zamkami i po 10 minutach bez trudności zdejmujemy skórkę. Kroimy na plastry i razem z serem feta i czosnkiem miksujemy całość na gładką pastę. Doprawiamy pieprzem i papryką, możemy dodać posiekany szczypiorek.

Pasta z tuńczykiem

Tuńczyka w sosie własnym (odsączonego) miksujemy razem z fetą, dymką i pieprzem. Suszone pomidory z oliwy kroimy w kostkę i mieszamy z gotową pastą. Możemy udekorować czarnymi oliwkami.

Pasty serowe z żółtym serem

 

Jest bardzo popularny w naszym kraju, jednak by szybko nam nie spowszedniał warto zamienić plasterki na kanapkowe smarowidło. Dzięki bardziej lub mniej ostrym w smaku serom możemy przygotować nasze pasty na wiele sposobów i według naszego gustu.

ser

Żółty ser posiada wiele zalet, których w twarożku nie znajdziemy. Po pierwsze

jest najlepszym źródłem wapnia, dzięki czemu chroni przed osteoporozą. Jest też doskonałym źródłem fosforu, składnika mającego duży wpływ na zęby i kości. Co więcej dzięki małej ilości alergenów rzadko powoduje alergię.

Starty żółty ser, jako składnik-baza smarowideł, może łączyć się właściwie ze wszystkim. Najpopularniejsza pasta serowa to ta z dodatkiem drobno pokrojonych jajek ugotowanych na twardo oraz majonezu.

Propozycje past z żółtego sera:

Pasta z jajkiem

Jajka ugotowane na twardo kroimy drobno, dodajemy starty żółty ser. Podajemy majonez i musztardę, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy, aż powstanie gładka

pasta. Po wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Pastę można urozmaicić dodając do niej pokrojoną drobno ulubioną wędlinę.

Pasta z ementalera

Ser ścieramy na tarce, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy z posiekanymi drobno orzechami włoskimi. Dodajemy odrobinę majonezu, sól, pieprz, paprykę i całość mieszamy. Zamiast serka można dodać masła, jednak pasta będzie bardziej tłusta i mniej lekka.

Pasty serowe z serem topionym

Serek topiony dzięki swojej konsystencji świetnie nadaje się jako baza do past. Zawsze jest w lodówce, więc będzie idealnym produktem do przygotowania smarowidła, gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Serki często wzbogacane są dodatkami, np.: ziołami, szynką czy grzybami, co pozwala na smakowe eksperymenty.

Propozycje past z serkiem topionym:

Pasta z orzechami laskowymiorzechy

Serek ucieramy z masłem, śmietaną (lub gęstym greckim jogurtem) i drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Dekorujemy świeżą natka pietruszki i podajemy z ciemnym pieczywem.

Pasta pomidorowa

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i miksujemy w blenderze z ząbkiem czosnku. Mieszamy z serkiem topionym, solą, pieprzem, słodką papryką.

By wzmocnić pomidorowy smak można wmieszać pokrojone drobno suszone pomidory z zalewy.

Pasta z jajkiem

Serek ucieramy z twarożkiem oraz ugotowanym na twardo i posiekanym drobno jajkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, majonez, sól, pieprz i ostra paprykę w proszku. Całość mieszamy na gładkie smarowidło.