Dzieci najbardziej lubią do jeść kanapki, ładnie udekorowane z różnymi składnikami. Jednak niestety mogą one w końcu się znudzić i wtedy nie bardzo wiemy z czym zrobić dzieciom posiłek do szkoły, na śniadanie i kolacje. Co więcej sami zastanawiamy się co zjeść, mimo że w lodówce jest pełno jedzenia. Wędliny szybko się nudzą i tak naprawdę nie wiadomo czego producenci do nich dodają.Żółte sery są kaloryczne i mało wymyślne. Pasy kanapkowe to co innego! Wspaniała przekąska, która jest zdrowa bo nie zawiera konserwantów i zawsze taka na jaką mamy ochotę. Czyli zrobiona ze składników, na które najlepiej nam smakują.  Często w biegu codziennych dni zapomina się o pastach kanapkowych i o tym, że mogą być zrobione prawie z wszystkiego.

Z czego zrobić?

Pasy kanapkowe wykonywane są przeważnie na podstawie twarogu, jajek i masła. Twaróg do past powinien być świeży, niekwaśny i dość miękki, by wraz z dodatkami pozwolił uzyskać smarowną konsystencję pasty. Czasem można masło zastąpić masłem roślinnym lub margaryną. Pasy twarożkowe są lekkie i najzdrowsze, ponieważ zawierają mało tłuszczu. Inaczej jest w przypadku jajecznych i maślanych, są one kaloryczne i mogą podwyższać cholesterol, dlatego nie należy robić ich za często.

Jak podawać?

Można je serwować w uformowanych porcjach po 50 lub 100 gram, wówczas podaje się do nich osobno 2 – 3 cienkie kromki pieczywa. Jeżeli robi się gotowe kanapki, kromki pieczywa należy smarować cienko masłem i położyć na nie równą warstwę pasty lub szprycować ozdobnie przez pergaminową tubę. Do śledziowych past i innych o ostrym smaku można stosować ciemne pieczywo: razowy chleb, ale bez dodatków słodowych lub graham. Oprócz tego do kanapek z pastami można i trzeba podawać jakieś warzywne dodatki. Wszystko zależy od tego co mamy na pieczywie.

Pasta Jednorazowo należy wykonać całą potrzebną ilość pasty, a kanapki przygotowywać w niedużych partiach, jeśli stanowią one przystawkę dla naszych gości. Jeśli zabraknie tartinek należy stopniowo dorabiać pasty, ponieważ szybko obsychają i tracą apetyczny wygląd.

Zasady podawania

Do wszystkich rybnych past nie należy dodawać pomidorów, ponieważ wydobywają one tranowy smak ryby. Pastę z tuńczyka, śledzia, ryb wędzonych trzeba udekorować: cytryną, jajkiem, ogórkiem albo papryką konserwową. Na półmisku dobrze będą one wyglądać gdy położymy je na zielonej sałacie. Do past „ala tatar” z surowego wołowego mięsa należy podać posiekaną cebulkę i kiszonego ogórka. Najwięcej możliwości dają nam pasy jajeczne i twarożkowe, do których możemy dodać praktycznie wszystko. Dobrze smakują z położonym na nich pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką, natką, jajkiem czy rzeżuchą – praktycznie wszystko na co mamy ochotę.   

Jak doprawiać?

Najlepiej według własnego smaku. Wiadomo, że jeśli robimy pasty dla dzieci nie powinny być one za bardzo ostre czy pieprzne, chyba że nasze pociechy lubią takie smaki. Zwykle do past kanapkowych dodaje się soli, pieprzu, gęstej śmietany i musztardy. Jednak nie musimy ograniczać się tylko do tych podstawowych dodatków. Możemy dodać: tabasco, kopru, ulubionych świeżych i suszonych ziół. Z pastami można eksperymentować i robić je według własnej inwencji. Nawet jeśli je przesolimy szybko możemy to naprawić, dodając więcej dorobionej bazy.

 

 

Rodzaje past kanapkowych  

Najczęściej robi się pasty jajeczne, rybne, mięsne oraz  twarożkowe na słodko i na słono. Do śledziowych past, aby była lekka i smaczna trzeba dodać musztardę, cebulę i drobno pokrojone kwaśne jabłka. Śledzie przed przygotowaniem należy dokładnie odsolić, ponieważ podczas przechowywania mogą „puścić” więcej soli, co sprawi że pasta będzie niezjadliwa.

 Najsmaczniejsze i najpopularniejsze są pasy z jajek. Bazą do ich zrobienia są drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo z dodatkiem soli, pieprzu, majonezu i natki. Potem można dodać do niej posiekanej papryki, cebulki i rzodkiewki. Gdy znudzi nam się smak samych jajek zawsze można udoskonalić pastę dodając do niej innych dodatków, na przykład można połączyć ją z tuńczykiem w sosie własnym czy wędzoną rybą.  Zdrowe i pożywne pasty można zrobić z pieczonego kurczaka z dodatkiem majonezu, pieprzu, soli, kukurydzy z puszki i świeżej papryki. Są one sycące, zdrowe (bo wiemy co jemy) i z pewnością nasze dziecko po takiej kanapce nie będzie głodne w szkole.  

Aby zrobić dobrą kanapkę nie trzeba długo jej przygotowywać. Najszybciej można zrobić twarożkowe pasty. Wystarczy rozgnieść chudy twaróg i dodać do niego odrobinę utartych rzodkiewek, ogórka (z którego trzeba wyciąć pestki jak do sushi) oraz szczypiorku. Najlepiej użyć do nich nowalijek, wtedy można poczuć nadchodzący klimat wiosny. Kanapki z tak przyrządzonym twarożkiem i z ciemnym pieczywem to lekkie, zdrowe i pożywne śniadanie. A na deser wystarczy jedna mała kromka chleba z posłodzonym cukrem waniliowym twarożkiem i gorzkie kakao.

Rzodkiewki

Jak przechowywać?

Pasty chlebowe najlepiej trzymać w lodówce w miseczce zabezpieczoną folią. Jeśli mamy pojemniki próżniowe należy je wykorzystać, ponieważ sprawiają one że pasty nie tracą ładnego naturalnego aromatu. Wszystkich past kanapkowych nie należy zamrażać, bo szybko tracą one bardzo na smaku. Wędzone ryby i śledzie bardzo długo się przechowują - są zabezpieczone solą, dlatego nie trzeba ich zamrażać i można delektować się nimi przez długi czas. Najlepiej nie robić dużych ilości past na raz, ponieważ mogą one się znudzić i zepsuć. Robi je się szybko, dlatego można je robić sukcesywnie w kilka chwil.

Pasty kanapkowe zawsze się udają i smakują. Można je długo przechowywać i dodawać do nich innych składników jeśli się znudzą. Największą ich zaletą jest to, że robi się je szybko i że są zdrowe, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Nie smakują sztucznie jak kupne pasty i twarożki z dodatkami. Są idealne na śniadania i kolacje, a przy tym robi się je naprawdę szybko wykorzystując jajka czy ryby z puszek. Na pewno zasmakują dzieciom i całej rodzinie.