Owoce pod kruszonką kuszą domowym wyglądem, smakiem i aromatem. Zrobicie je właściwie z każdych sezonowych owoców. Po sezonie możecie wykorzystać do nich owoce mrożone - kto w końcu powiedział, że zimą nie można jeść malin? Kwaskowate owoce pod warstwą chrupkiej kruszonki będą prawdziwym rarytasem. W tym przepisie występują gruszki, ale możecie również wykorzystać popularne przez cały rok jabłka i przyprawić je cynamonem. Będzie to bardzo szybkie i proste zastępstwo dla kruchej szarlotki. Możecie też owoce zamienić na rabarbar i nieco bardziej go posłodzić. Owoce pod kruszonką będą pyszne również z brzoskwiniami lub wiśniami. Takie owoce możecie podać na ciepło (i tak smakują najlepiej). Radzimy również wykorzystać patent z restauracji i podać je np. z gałką lodów waniliowych lub waniliowym sosem, który przeniesie was do deserowego raju. Możecie też przygotować bardzo łatwe, a obłędnie pyszne domowe lody o smaku słonego karmelu i zaserwować je razem z waszym crumble (to inna nazwa owoców pod kruszonką). 

Owoce pod kruszonką z patelni - przepis 

Składniki na owoce:

  • 400 g gruszek
  • 2 łyżki cukru lub innego słodzidła (np. ksylitolu)
  • 15 g masła
  • 1 szczypta cynamonu lub kardamonu

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g bardzo zimnego masła
  • 40 g mąki (pszennej pełnoziarnistej / zwykłej lub orkiszowej)
  • 2 łyżki cukru lub innego słodzidła (np. ksylitolu)
  • 20 g dowolnych, drobno posiekanych orzechów 

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyjcie, cienko obierzcie, pokrójcie i usuńcie z nich gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę;
  2. Na pierwszej patelni rozpuśćcie masło na owoce. Dodajcie cukier i cynamon;
  3. Przełóżcie gruszki na pierwszą patelnię i smażcie ok. 5-10 minut na średnim ogniu, aż owoce zmiękną;
  4. W misce w międzyczasie wymieszajcie składniki na kruszonkę i przetrzyjcie je między palcami, by otrzymać grudki różnej wielkości. 
  5. Rozgrzejcie drugą patelnię, przełóżcie na nią kruszonkę;
  6. Prażcie na złoto - w międzyczasie kruszonka może się zacząć topić, jednak kiedy jej temperatura nieco spadnie, odzyska swoją konsystencję;
  7. Podzielcie owoce na porcje, przełóżcie na talerzyki deserowe lub np. do kokilek lub pucharków, posypcie kruszonką;
  8. Na wierzchu każdej porcji możecie wyłożyć gałkę lodów waniliowych, jeśli macie.