CYTRYNY
Mimo, że są dostepne przez cały rok, głowny sezon na nie trwa na ogół od maja do sierpnia. Pierwotnie owoce te przybyły do Europy z Azji. Po raz pierwszy uprawiano je we Włoszech i w Grecji. Według mitologii greckiej, pomarańcze i cytryny były symbolem płodności i miłości.

Cytryny zawierają silne antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia się. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wspomagają odporność i polecane są do walki z chorobami jak zapalenie oskrzeli, przeziębieniem czy zgagą. Stanowią też jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy. Sok z jednej cytryny dostarcza ok. 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Skórkę cytryn używa się do produkcji olejków, gdyż zawiera silne związki aromatyczne.

Cytryny mają różne kształty, rozmiary i kolory. Mogą być bardzo duże lub bardzo małe, o skórce grubej lub cienkiej, gładkiej bądź chropowatej.

Jest znane ok 47 odmian cytryn. Dzieli sie je na słodkie i kwaśnie. Choć te owoce cytrusowe są ogólno dostepne, z pewnością nie spotkamy wszystkich odmian ani w supermarkecie ani na bazarku. Postaram się jednak w skrócie przybliżyć najpopularniejsze z nich.

EUREKA

Cytryny Eureka są prawdopodobnie najbardziej powszechnie uprawianą odmianą na świecie. Sa zaliczane do cytryn gorzkich, zawierają dużo kwasu i soku. Mają  na ogół cienką skórkę i mało pestek.

LIZBONA

Cytryny odmiany lizbońskiej są odmianą lepszej jakości z grupy cytryn gorzkich, podobnie jak odmiana Eureka zawierają dużo soku oraz kwasów i mają cienką skórkę.

CYTRYNA MEYERA

Ta niezwykle popularna odmiana w rzeczywistości nie jest w pełni cytryną. Stanowi krzyżowkę cytryny z pomarańczą, bądź mandarynką. W związku z tym jest mniej kwaśna i goryczkowata oraz bardziej miękka w środku.

CYTRYNA FINO

Uważa się, że pochodzą z gatunku cytryn hiszpańskich. Owoce są dobrej jakości, soczyste o cienkiej skórce i wysokiej kwaśności.

Wybór i przechowywanie.

Należy wybierać owoce o intensywnym kolorze i niezbyt grubej skórce, zawierają wtedy więcej miąższu i soku. Przechowywana z dala od światła słonecznego i w temperaturze pokojowej cytryna będzie świeża do tygodnia. Owoce mogą być również przechowywane w pojemniku w lodówce, w której można je przechowywać przez około cztery tygodnie.

* Więcej soku uzyskasz jeśli do wyciaskania użyjesz ciepłej cytryny

* Jeśli przepis wymaga użycia skórki otartej z cytryny, przed jej starciem sparz owoc wrzącą wodą, by pozbyć się pokrywających skórę pozostałości pestycydów

LIMONKI

Limonki to najmniejsze z rodziny cyrusów owoce. Są silniejsze w smaku niz cytryny i bardziej cierpkie. Mają jasno lub ciemno zieloną skórkę i owalny bądź okrągły kształt. Zbiera się je gdy są jeszcze zupełnie niedojrzałe.

Istnieje kilka powszechnie dostepnych odmian, które mogą być słodkie lub kwaśne, owalne bądź okrągłe, z pestkami lub bezpestkowe - wszystkie mają jedną wspólną cechę, są niezwykle bogate w witaminę C.

Już w XVIII wieku były w Wielkiej Brytani wykorzystywane do leczenia chorych na szkorbut marynarzy. Do dziś ekstrakty dodawane są do perfum bądź kosmetyków, a sok z limonki niektórym służy jako środek czyszczący.

Limonki są dostępne przez cały rok, ich sezon trwa jednak od maja do października. Są często wykorzystywane nie tylko do słodkich potraw, lecz także do wzmacniania smaku dań wytrawnych. Limonki są także używane w wielu  popularnych koktajlach jak mojito lub caipirinha.

Wybór i przechowywanie.

Przy zakupie limonkek należy wybrać te, które są jasno zielone i mają połyskującą skórkę, nie mogą byc jednak sztucznie pokryte woskiem. Powinny być aromatycznie i ciężkie, wtedy zawierają dużo soku, dobrze by miały cienką skórę. Owoce nie mogą być zbyt jasne - mogły by być niedojrzałe lub zbyt żółte, tym samym przedojrzałe
. W pełni dojrzały owoc traci kwaśność i czuć lekko słodki smak. Najlepiej wybierać te o gładkiej skórce, bez plam i skaz.

Owoce te szybko dojrzewają, by się nie zepsuły należy je odpowiednio przechowywać. Świeże limonki w temperaturze pokojowej można przechowywac do ok. tygodnia, przechowywane w lodówce zachowują świeżość przez 2-3 tygodnie. Rozkrojone owoce można przechowywać 4 do 5 dni w lodówce.

POMARAŃCZE

Pomarańcze to jedne z najbardziej popularnych cytrusów na świecie. Są soczyste, słodkie i niezwykle korzystne dla zdrowia. Pomarańcze są doskonałą przekąską i dodatkiem do wielu dań. Co więcej, w kuchni można użyć niemal każdej części pomarańczy.
Pomarańcze dzieli się na dwie główne grupy: gorzkie i słodkie.

Popularnymi odmianami słodkiej pomarańczy są Valencia i Jaffa, jak również czerwone pomarańcze, będące połączeniem gatunków. Gorzkie pomarańcze są często używane do dżemu lub marmolady oraz do aromatyzowania likierów, takich jak Grand Marnier i Cointreau.

Są bogate w witaminę C, składniki odżywcze, wzmacniają odporność i pomagają zwalczać choroby. Są one również dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny w walce z chorobami serca. Pomarańcze zawierają również szereg antyoksydantów i związków chemicznych, które opóźniają proces starzenia.

Wybór i przechowywanie.

Przy wyborze pomarańczy nie zawsze kolor ma największe znaczenie.
Pomarańcze mogą być częściowo zielone lub w brązowe plamy, ich smak nie musi sie różnić od tych w jednolitym kolorze. Należy jednak unikać wgnieceń, miękkich plam i oznak pleśni. Cięższe, zwarte owoce mają więcej soku niż te lekkie i gąbczaste. Małe okazy są na ogół bardziej soczyste niż większe. Podobnie te z cienką skórką.

Pomarańcze mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez 2 tygdnie. W tym okresie prawie nie tracą wartości odżywczych. Najlepiej przechowywać je luźno, nie w worku. Sok pomarańczowy i skórkę można przechowywać do późniejszego wykorzystania. Suszone skórki pomarańczowe powinny być przechowywane w chłodnym, suchym miejscu, w hermetycznym pojemniku ze szkła.

 

To już ostatni artykuł z cyklu 'OWOC ma MOC!'. Mam nadzieję, że udało mi się nieco przybliżyć Wam poszczególne owoce i może niekiedy zaciekawić. Życzę miłego czytania, gotowania i korzystania ze smaków świeżych darów natury.

Do zobaczenia.

Karolina Błaszkowska

Przeczytaj inne artykuły z cyklu owoc ma moc