Otręby Owsiane są produktem naturalnym otrzymanym z preparowanego ziarna owsa, które ma szczególny skład chemiczny oraz wyjątkowo wysoką wartość fizjologiczną i żywieniową, wyróżniającą go od innych zbóż. Występująca w nim kombinacja składników pokarmowych jest wyjątkowo korzystna i pożądana w żywieniu człowieka.
Otręby Owsiane znajdują coraz szersze zastosowanie w codziennej diecie zarówno zdrowego jak i chorego człowieka.
Dlaczego warto spożywać Otręby Owsiane:
- są bogatym źródłem białka i węglowodanów;
- dostarczają organizmowi witamin z grupy B, w szczególności witaminy B1
- (tiaminy) oraz B5 (kwasu pantotenowego), które dostarczane do komórek
- mózgowych i nerwowych przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu
- oraz witaminy B6 (pirydoksyna), która przyspiesza przyswajanie wiedzy
- poprzez poprawę pamięci i koncentracji;
- są źródłem witaminy E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami
- (zmiany rakowe), wzmacnia mięsień sercowy i jego pracę, chroni przed starzeniem się;
- są źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i cynk.
Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu;
- są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych;
- błonnik zawarty w otrębach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka
- wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii, utrudniając tym samym powstawanie chorób przewodu pokarmowego. Ponadto poprawia pracę jelit oraz wypełnia żołądek likwidując na długo uczucie głodu, co chroni przed otyłością;
- zapobiegają wchłanianiu szkodliwych związków do organizmu.
Komentarze