Otręby Owsiane są produktem naturalnym otrzymanym z preparowanego ziarna owsa, które ma szczególny skład chemiczny oraz wyjątkowo wysoką wartość fizjologiczną i żywieniową, wyróżniającą go od innych zbóż. Występująca w nim kombinacja składników pokarmowych jest wyjątkowo korzystna i pożądana w żywieniu człowieka.
Otręby Owsiane znajdują coraz szersze zastosowanie w codziennej diecie zarówno zdrowego jak i chorego człowieka.


Dlaczego warto spożywać Otręby Owsiane:

  • są bogatym źródłem białka i węglowodanów;
  • dostarczają organizmowi witamin z grupy B, w szczególności witaminy B1
  • (tiaminy) oraz B5 (kwasu pantotenowego), które dostarczane do komórek
  • mózgowych i nerwowych przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu
  • oraz witaminy B6 (pirydoksyna), która przyspiesza przyswajanie wiedzy
  • poprzez poprawę pamięci i koncentracji;
  • są źródłem witaminy E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami
  • (zmiany rakowe), wzmacnia mięsień sercowy i jego pracę, chroni przed starzeniem się;
  • są źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i cynk.

Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu;

  • są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych;
  • błonnik zawarty w otrębach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka
  • wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii, utrudniając tym samym powstawanie chorób przewodu pokarmowego. Ponadto poprawia pracę jelit oraz wypełnia żołądek likwidując na długo uczucie głodu, co chroni przed otyłością;
  • zapobiegają wchłanianiu szkodliwych związków do organizmu.