Warsztaty Kulinarne organizowane pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej skierowane były do osób, których pasją jest gotowanie. Każde z 10 spotkań poświęcone zostało innemu kulinarnemu tematowi. Wśród głównych motywów znalazły się między innymi potrawy z drobiu, zupy, sałaty, dania główne, potrawy z mięs czy z ziemniaków.


Dziesiąta, ostatnia edycja Warsztatów, została poświęcona warzywom i daniom fit, czyli lekkim
i zdrowym potrawom, które pozytywnie wpływają na utrzymanie szczupłej sylwetki i dobrego samopoczucia. Pierwszego dnia warsztatów, uczestnicy degustowali specjalnie przygotowane przysmaki w bistro królowej kuchni Magdy Gessler Masz Gulasz. Jego specjalnością są gulasze –  potrawy z jednego garnka, które znakomicie smakują, są lekkie, zdrowe sycące oraz rozgrzewające. Tworząc menu Magda Gessler mieszała w jednym rondlu smaki i zapachy, które poznała podróżując po całym świecie. W Masz Gulasz znajdziemy zatem fascynację krajami śródziemnomorskimi, między innymi Hiszpanią, są tam także wpływy austriackie, bałkańskie, węgierskie, a nawet kuchnia żydowska. Gulasze, tradycyjnie kojarzące się z potrawmi dosyć ciężkimi za pomocą lekkich i zdrowych produktów stały się daniami fit.

W bistro Masz Gulasz nie stosuje się ulepszaczy, potrawy mają naturalny smak doprawiony ziołami, a sosy nie są zagęszczane mąką, lecz warzywami. Dzięki temu, dania nie są przesadnie tłuste i kaloryczne, za to zachwycają kolorami, zapachami i smakiem. O tym wszystkim opowiadała uczestnikom Warsztatów Urszula Ziółkowska, szefowa kuchni Masz Gulasz.


W niedzielę uczestnicy przystąpili do przygotowywania dań degustowanych dzień wcześniej. Pod okiem mistrzów kuchni – Uli Ziółkowskiej i Marcina Budynka przygotowali pięć potraw. Pierwszą z nich był gulasz z zielonych warzyw, prezentujący nietypowe podejście do gulaszu, składał się bowiem wyłącznie z warzyw w kolorze zielonym, a były to: bób, szpinak, cukinia, fasolka szparagowa i papryka. Następnym daniem był gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, który dzięki delikatnemu i wybornemu smakowi zyskał miano dania dnia. Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce pozytywnie zaskoczyły wszystkich użytkowników wyjątkowym smakiem, a gulasz z cieciorki i papryki na brokułach był według uczestników, najbardziej kolorową, wiosenną potrawą. Ostatnim przyrządzonym w niedzielę daniem była papryka faszerowana kus-kusem z fasolką szparagową – potrawa szybka w przygotowaniu i pięknie wyglądająca na talerzu.

Obejrzyj zdjęcia z tej edycji Warsztatów!


Sponsorami cyklu Warsztatów Kulinarnych byli: Hortex, Saga, Witek’s, Fit&Easy, looklikeCookie.pl
Partnerzy medialni cyklu to: polska-gotuje.pl, TVP2, Pytanie na Śniadanie, e-mieszkanie.pl, kobieta.wp.pl oraz wp.pl

Partnerzy warsztatów kulinarnych:

logo

Saga            Witeksfit easyCookie e-mieszanie

TVP2Pytanie na śniadanieKobieta WpWP