Na targu zrobiło się brązowo - za sprawą stosików orzechów włoskich i laskowych. Wciąż jednak większość osób kupuje do deserów już obrane i paczkowane orzechy, w ten sposób oszczędzając chwilę czasu. Znacznie lepsze i głębokie w smaku będą jednak orzechy, które rozłupiecie sami. Wystarczy poczekać, aż nieco przeschną jeszcze w łupinach (dzięki temu stracą charakterystyczną goryczkę, która jest tuż pod skórką w najświeższych, jeszcze wilgotnych orzechach), i zabrać się za łupanie. Warto, bo z orzechów powstaje mnóstwo pysznych deserów i innych dań.
Smakowite wypieki z orzechami
Po zmieleniu orzechy staną się doskonałym masłem orzechowym. Będą dodatkiem do naleśników, kanapek czy owsianek, który długo się nie zepsuje. Wystarczy, że będziecie trzymać go w lodówce. Orzechów będziecie potrzebować m.in. do klasycznego polskiego ciasta orzechowca, a także do zwijanych rolad na słodko, rogalików, pieczonych ślimaczków drożdżowych czy babeczek - do każdego ciasta, które wymaga pysznego nadzienia. Orzechy będą świetnym kontrapunktem smakowym dla bardzo słodkiej masy.
Z tego powodu nadają się one (zarówno włoskie, jak i laskowe) do dań wytrawnych, w tym do:
- kaszotto i makaronów
- pierogów
- zapiekanek
- pieczonego schabu i innych mięs
- surówek i sałatek
- a nawet do ryb, np. imbirowych śledzi
Jak widzicie, istnieje mnóstwo powodów, dla których warto mieć w domu słoiczek łuskanych orzechów. Jak obrać orzechy włoskie i laskowe (najpopularniejsze) z twardej łupiny bez użycia siły, dziadka i tłuczka? Sprawdźcie te 2 sposoby, a nabędziecie w tym większą wprawę niż wiewiórki.
Jak obrać orzechy laskowe?
Warto kupować orzechy laskowe w świeżej postaci, na wagę. Aby pozbyć się twardej łupiny i dostać do środka, namoczcie je na chwilę w wodzie. W międzyczasie rozgrzejcie mocno patelnię (bez tłuszczu), a następnie wrzućcie na nią orzechy (nie osuszajcie ich). Pod wpływem temperatury łupiny zaczną pękać. Wtedy wystarczy je tylko lekko podważyć (np. nożykiem) i wyjąć cenną zawartość.
Jak obrać orzechy włoskie?
Jak możecie rozłupać orzechy włoskie bez używania dziadka do orzechów? Jeśli akurat go nie macie, poradzi sobie z tym zadaniem inny sposób. Jeśli planujecie wykorzystać je od razu po rozłupaniu, podgotujcie je w gorącej wodzie. Pod jej wpływem skorupka i charakterystyczne „szwy” między jej połówkami zmiękną. Łatwiej będzie podważyć taki orzech za pomocą nożyka, wbijając go w takie łączenie. Tak obgotowane orzechy możecie też delikatnie obić tłuczkiem. Jeśli planujecie obierać orzechy włoskie na później, wypróbujcie metodę z nożykiem, ale bez obgotowywania wcześniej orzechów. Wbijajcie nożyk ostrożnie, by się nie pokaleczyć.
Komentarze