„Oliwa – płynne złoto” to cykl artykułów poświęconych oliwie, czyli olejowi z oliwki. Dzięki cyklowi dowiemy się więcej o jej historii, produkcji, zaprezentujemy jej właściwości, rodzaje oliw i zastosowanie, które nie ogranicza się tylko do wykorzystania tego produktu kuchni.

Nazywana „płynnym złotem” bądź też „eliksirem młodości”, oliwa znana jest i doceniana  od zarania dziejów. Stanowi podstawę diety śródziemnomorskiej, która 17.11.2010 oficjalnie została wpisana na Listę Arcydzieł Ustnego i Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO. Lista ta istnieje od 2001 roku i ma na celu ochronę oraz propagowanie wiedzy na temat niematerialnego dziedzictwa ludzkości.

Dieta śródziemnomorska to rodzaj kuchni, który narodził się w krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego. Od dawna uznana jest za jeden z najlepszych sposobów odżywiania, a narody ją stosujące: Grecy, Hiszpanie, Włosi  cieszą się zdrowiem i żyją dłużej niż reszta mieszkańców Europy. Badania epidemiologiczne wskazują, że dieta śródziemnomorska bogata w owoce, warzywa, rośliny strączkowe, tłuste ryby oraz wino (zwłaszcza czerwone) i oliwę (zwłaszcza extra vergine) zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Dieta śródziemnomorska, bogata w oliwę extra vergine, przeciwdziała problemom sercowo – naczyniowym. Pozytywnie wpływa na takie czynniki, jak profil lipidów, ciśnienie krwi, metabolizm glukozy i profil przeciwzakrzepowy.

O oliwie i diecie śródziemnomorskiej mówi się dużo. Gdzie należy szukać początków tego życiodajnego płynu? Tego dowiecie się w naszym cyklu.

logoAutorką tekstów jest Anna Machera ze strony www.kochamoliwe.com, której celem jest propagowanie wiedzy o kulturze śródziemnomorskiej i kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Aby zdrowe nawyki wcielić w życie, na portalu www.kochamoliwe.com kupimy najwyższej jakości oliwę extra vergine z Hiszpanii. A dlaczego hiszpańska oliwa, bo w Hiszpanii jest jej najwięcej o czym niewielu z nas wiem. Dodatkowo autorka całe swoje serce wkłada w ten projekt, który wiąże się z jej pasją do Hiszpanii, kultury i kuchni hiszpańskiej i nie sprowadza się jedynie do sprzedaży i promocji oliwy.