Ogórek w Suzdalu jest traktowany prawie jak honorowy obywatel miasta. Jest on aż tak ważny dla mieszkańców, że ci postanowili zorganizować mu szczególne święto – Festiwal Ogórka. Festiwal został zainspirowany fińskim świętem czosnku i co roku, 18 lipca, czyli w czasie zbiorów tego warzywa przyciąga rzesze turystów.
Organizowany przez Muzeum Architektury Drewnianej i Życia Wsi festiwal obfituje w przeróżne formy rozrywki. Liczne zabawy, przedstawienia (z ogórkiem w roli głównej) konkursy na zjedzenie jak największej ilości ogórków w określonym czasie oraz występy zespołów folklorystycznych umilają czas.
Oczywiście oprócz zabawy jest też czas na konsumpcję dań z zielonym warzywem. Jak twierdzą Rosjanie, ciężko wyobrazić sobie ich potrawy bez towarzystwa ogórka. Dlatego też w trakcie festiwalu zwiedzający mogą dowiedzieć się niezbędnych informacji o odmianach ogórków i zasadach ich uprawy. Prezentowane są warzywa o przeróżnych kształtach, kolorach, długościach i rodzajach oraz przygotowane na przeróżne sposoby.
Pomysł na zorganizowanie Festiwalu Ogórka ma uzasadniony powód, który liczy sobie wiele lat. Otóż uprawa tego warzywa w rejonach położonych wokół miasta to przeszło 500-letnia tradycja. Rejon ten jest jednym z największych producentów ogórków w kraju, a z jego uprawy lub przetwórstwa żyje wielu mieszkańców miasta.
My Polacy jednak nie pozostajemy w tyle, jeśli chodzi o oddawanie czci temu zielonemu warzywu. W Kaliszu Pomorskim również tradycyjnie obchodzi się święto ogórka. W latach 50. w tej miejscowości istniała przetwórnia specjalizująca się właśnie w tych warzywach. Wytwarzano je w pochodzący ze wschodu sposób, a mianowicie zatapiając je umieszczone w beczkach na cały rok w jeziorze.
Pod koniec lipca w mieście odbywa się Festiwal nad Jeziorem Ogórkowym a w ramach tego wydarzenia otwiera się Wioska Ogórkowa, w której znajduje się Chata Pamięci Ogórkowej i ogórkowy sklep. Oczywiście w Wiosce Ogórkowej spróbować można ogórkowych specjałów oraz innych smakołyków – smalcu, kaszy z grzybami czy placków ziemniaczanych.
Najbardziej widowiskowym momentem podczas dwudniowego święta jest tradycyjne topienie i wyławianie zatopionych rok wcześniej beczek z ogórkami.
Dowiedz się co myślą Użytkowniczki o ogórkach
Zapoznaj się też z przepisami z użyciem ogórków:
Komentarze