Odpowiedź na to pytanie jest prosta- nie znamy i nie potrafimy stosować się do zdrowych nawyków żywieniowych.

Z pewnością każdy spotkał się z twierdzeniem, iż receptą na szczupłą sylwetkę jest ograniczenie spożywania pokarmów. Jednak popularne stwierdzenie chcesz schudnąć- jedz mniej, nie zawsze znajduje zastosowanie w praktyce.

Jeśli więc chcesz stracić zbędne kilogramy i utrzymać stałą masę ciała warto poznać prawidłowe nawyki żywieniowe. Zacznijmy od tego, co powinno znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. W tym celu warto jest przyjrzeć się bliżej tzw. piramidzie zdrowego żywienia, której podstawą jest aktywność fizyczna. Nie jest przypadkiem łączenie aktywności z prawidłowym żywieniem. Bez regularnych ćwiczeń rzadko, kiedy osiągniemy pożądaną masę ciała. Eksperci twierdzą, że już 30-45 minut codziennej aktywności fizycznej może korzystnie wpłynąć zarówno na utratę zbędnych kilogramów jak i na polepszenie zdrowia fizycznego oraz psychicznego.

Następnymi elementami piramidy są produkty spożywcze. Codziennie powinniśmy spożywać:

  • 5 porcji produktów zbożowych

Produkty węglowodanowe powinny stanowić podstawę naszej diety. Być może nie każdy się z tym zgodzi, jest to jednak udowodnione naukowo. Dzięki produktom z pełnego ziarna, takim jak pieczywo razowe, pełnoziarniste, makaron, ryż czy kasze, zaspokajamy głód na wiele godzin, dzięki czemu nie sięgamy po kaloryczne przekąski. Dodatkowo produkty węglowodanowe są obfite w składniki mineralne, witaminy oraz błonnik pokarmowy, którego działanie m.in. na przewód pokarmowy jest niezwykle korzystne.

  • 4 - 5 porcji warzyw

Warzywa również zawierają duże ilości błonnika pokarmowego a także witamin i składników mineralnych. Główną ich zaletą jest niska wartość energetyczna. Powinniśmy jeść jak największe ilości tych produktów w postaci surowej, gotowanej na parze czy pieczonej

  • 2-3 porcje owoców

Owoce oprócz zawartości witamin, składników mineralnych i błonnika, mają w swoim składzie duże ilości cukru prostego, zwanego fruktozą. Dlatego osoby z nadwagą powinny spożywać najwyżej 3 porcje tych produktów dziennie, co w praktyce oznacza 3 średnie jabłka lub 1/3 melona żółtego lub około 3 szklanki malin itd.

  • 2 porcje produktów mlecznych

Spośród produktów mlecznych powinny być wybierane te o małej zawartości tłuszczu i cholesterolu, takie chude lub półtłuste mleko, sery twarogowe czy fermentowane napoje mleczne. Polecane są zwłaszcza te ostatnie, które oprócz korzystnego działania na układ odpornościowy są znakomitą bogatobiałkowa przekąską regulującą układ trawienny. Produkty mleczne dostarczają duże ilości białka, wapnia oraz fosforu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

  • 2 porcje tłuszczów roślinnych (2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego)

Należy wiedzieć, że tłuszcz roślinny powinno się stosować zastępczo dla zwierzęcego. Oliwa z oliwek czy oleje roślinne są obfite w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 oraz witaminy takie jak A, D, E i K. Należy stosować je na zimno np. do sałatek. Do krótkotrwałego smażenia, które mimo wszystko nie jest polecane należy stosować oliwę lub olej rzepakowy, pozostałe oleje roślinne nie powinny być używane do obróbki cieplnej.

  • 1 porcję mięsa, ryby lub ich zamienników (nasiona warzyw strączkowych, jaja)

Polecane produkty mięsne to chude części wołowiny, wieprzowiny czy cielęcina oraz mięso drobiowe, pozbawione skóry. Dostarczają one mniejszych ilości tłuszczu i cholesterolu LDL. W miarę możliwości powinniśmy je zastępować rybami (zwłaszcza tłustymi rybami morskimi) oraz warzywami strączkowymi. Jaja należy ograniczyć do około 3 sztuk w ciągu tygodnia.

Odpowiednio skomponowany jadłospis zawierający wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w odpowiednich ilościach i proporcjach (bo pamiętajmy, że nadmiar energii zawsze skutkuje nadwyżką kilogramów) powinien przyspieszać przemianę materii o około 10%, co pomaga szybciej i skuteczniej pozbyć się zbędnych kilogramów. Warto również pamiętać, że jedynie utrata 0,5-1 kg w ciągu tygodnia będzie trwała, dlatego też podczas stosowania diet redukcyjnych, które gwarantują utratę 10 kg w ciągu 2 tygodni, tak często pojawia się efekt jojo.

Teraz już wiesz jak zdrowo i skutecznie się odżywiać, a więc do dzieła!