SER – wybierz najmniej kaloryczny

Włoszki do pizzy dodają mozzarellę. Ma ona o połowę mniej tłuszczu niż ser żółty. Najlepsza jest mozzarella w wodnej zalewie. Wędzona zawiera dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, co powoduje, że czujesz się „opuchnięta”. Uważaj też na grubość plastrów. Cienkie ciągną się tak samo smakowicie, a możesz zaoszczędzić więcej kalorii.

CIASTO – im cieńsze, tym lepiej

Grube dodaje pizzie około 100 kalorii więcej. Najlepiej przygotuj je z razowej mąki. Dostarczy odchudzający błonnik i pozwoli na dłużej zapomnieć o głodzie. Do ciasta dodaj ziarna słonecznika, siemienia lnianego i zioła (bazylia, rozmaryn, tymianek). Koloru mogą mu dodać: żółty szafran, czerwony koncentrat pomidorowy lub zielone pesto.

SOS – zdrowy karmazynowy odcień

Odpowiednio przygotowany, będzie najzdrowszym dodatkiem do pizzy. Zawarty w pomidorach przeciwutleniacz, likopen, po podgrzaniu ma jeszcze silniejsze działanie przeciwnowotworowe. Do sosu dodaj oliwę z oliwek. Zadba o Twoje serce, doda pizzie śródziemnomorskiego smaku i poprawi przyswajanie likopenu. Barwnik ten rozpuszcza się tylko w tłuszczach.

POPRAWIACZE SMAKU – wzbogacające zioła

Zawarte w nich olejki eteryczne poprawiają trawienie. Wiele z nich jest też silnymi przeciwutleniaczami. Nieodzownym składnikiem pizzy jest bazylia, która poprawia trawienie i zapewnia płaski brzuch, bo zapobiega wzdęciom. Do pizzy dodawaj najlepiej świeże zioła. Jeśli masz tylko suszone, przed posypaniem rozetrzyj je w dłoniach, aby wydobyć ich aromat.

DODATKI – musi być kolorowo

Dzięki pizzy możesz wzbogacić dietę w warzywa i owoce. Im bardziej kolorowa, tym lepiej, bo związki gwarantujące roślinom intensywną barwę to cenne dla organizmu przeciwutleniacze. Zamieniając kiełbasę na groszek, przysłużysz się też figurze, bo pizza wegetariańska, ma najmniej kalorii.

Zdejmij z włoskiego placka:

KREWETKI - bomba cholesterolowa

Mają mało kalorii, ale cholesteroluwięcej niż boczek.

SALAMI - najbardziej tłusta kiełbasa

100 gramów salami ma ponad 500kalorii. To tyle, co cały obiad. Aż 10 procenttej wędliny to sód, czyli główny składnik soli,zatrzymującej wodę w organizmie.

BEKON uwaga na niezdrowe tłuszcze nasycone

To główni winowajcyniechcianych fałdek. Dieta bogataw te tłuszcze podnosi również ryzyko choróbukładu krążenia.

ANANAS Z PUSZKI - słodka pułapka

Zalewa, w której się maceruje, zawiera dużo cukru. Błyskawicznie trafia on do krwi i podnosi poziom glukozy. Jednak już wkrótce stężenie cukru spada równie gwałtownie jak wzrosło. Dlatego natychmiast po jedzeniu poczujesz się znowu głodna.

Zobacz inne artykuły o Zdrowym Odżywianiu.