Racuchy idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Będą też świetne jako ciepły podwieczorek. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a uwielbia je niemal każdy. Zazwyczaj do zrobienia tych placuszków wykorzystuje się kefir lub maślankę, jednak możecie nieco poeksperymentować i dodać inny składnik zamiast tych produktów. Racuchy wyjdą wtedy naprawdę pyszne.
Patent na racuchy bez kefiru i maślanki
Racuchy będą smakować jeszcze lepiej, gdy zamiast kefiru lub maślanki użyjecie jogurtu naturalnego. Sprawi on, że przyrządzone w ten sposób placuszki będą bardzo lekkie i puchate. Jest jeszcze jedna zaleta tego przepisu – tak zrobione placuszki zawsze się udają.
Ta opcja będzie też idealna, jeśli akurat zabraknie wam któregoś z zazwyczaj używanych produktów. Jako zamiennik kefiru lub maślanki dobrze sprawdzi się też zsiadłe mleko. Do racuchów przyrządzonych w ten sposób nie musicie używać drożdży.
Przepis na racuchy z jogurtem
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlejcie jogurt naturalny, wbijcie jajka i wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki.
- Do wymieszanych produktów dodajcie szklankę przesianej mąki. Wsypcie też sodę oczyszczoną i ponownie wszystko wymieszajcie. Pamiętajcie też, że ciasto nie powinno być zbyt gęste.
- Na patelni rozgrzejcie olej i nakładajcie porcje ciasta.
- Smażcie racuchy z obu stron.
- Placuszki możecie podawać same lub np. z dodatkiem konfitury. Świetnie będą też smakować posypane cukrem pudrem.
Komentarze